Foto: LETA

Šis nav viegls laiks ekonomikai, tādēļ pozitīvi, ka līdz šim izdevies saglabāt mūsu ekonomikas mugurkaulu - nozares, kas ražo un eksportē, taču arī šajās nozarēs pasliktinās situācija un to cilvēku skaits, kuri slimo, pieaug, preses konferencē pēc valdības ārkārtas sēdes sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Tādēļ, rūpējoties par iedzīvotāju veselību, noteikts pārskatīt slimības lapu piešķiršanas un apmaksas kārtību uz Covid-19 krīzes laiku. Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Labklājības ministriju nekavējoties izstrādās priekšlikumus regulējumam, kas uzlabos B lapas izsniegšanas kārtību, nodrošinot drošāku vidi darbiniekiem.

'Ir ļoti svarīgi risināt jautājumu, lai saglabātu šīs nozares, un uzlabotu esošo darbnespējas lapu regulējumu, lai cilvēki ar iesnām un klepu nedotos uz darbu," sacīja ministrs.

Pēc viņa teiktā, svarīgi, lai valsts iesaistās jau no pirmās dienas, un slimības lapas apmaksā vairākas dienas, vismaz piecas, kamēr tiek veikti testi, lai palīdzētu uzņēmumiem noturēt darbību. Svarīgi šo lēmumu pieņemt aizvien ātrāk, jo svarīgi saglabāt uzņēmumus, kas turpina darbību.

Tāpat, ņemot vērā, ka ieviestie ierobežojumi skars ievērojamu cilvēku daļu, ir svarīgi, lai viņi zina, ka tiks ieviesti atbalsta mehānismi, un cerams, ka dīkstāves pabalsti un citi pasākumi tiks ieviesti pēc iespējas ātrāk, uzsvēra Vitenbergs.

Tāpat būtisks faktors ir tas, ka uzņēmumiem priekšā ir ziema, jāveic lielāki komunālie maksājumi, nekā tas bija pavasarī, tādēļ svarīgi risināt jautājumus ar tādiem pakalpojumu sniedzējiem kā "Sadales tīkls", bankām par regulāro maksājumu veikšanu, pašvaldībām par nekustamā īpašuma nodokļu atlikšanu, lai šai situācija neseko daudz maksātnespējas procesu. Tiks meklēti risinājumi un īstenoti atbalsta pasākumi, piebilda Vitenbergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!