Foto: Pixabay

No 2023.gada plānota iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) automātiska atmaksa, paredz piektdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā galīgajam lasījumam atbalstītie iedzīvotāju ienākuma nodokļa likuma grozījumi.

Pašreiz saņemt pārmaksāto IIN var, tikai iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Ja nodokļa maksātājs neveic saimniecisko darbību, negūst ienākumus ārvalstīs vai citus ienākumus, kurus ar IIN apliek rezumējošā kārtība, bieži deklarācija tiek sniegta vienīgi ar mērķi atgūt pārmaksāto IIN (piemēram, IIN pārmaksa radusies attaisnoto izdevumu, diferencētā neapliekamā minimuma vai atvieglojumu nepilnīgas izmantošanas rezultātā). Savukārt daļa nodokļa maksātāju, kuri neizprot sarežģīto deklarācijas aizpildīšanas sistēmu, neizmanto tiem likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteiktās tiesības un nesaņem pārmaksāto IIN.

Lai pilnīgāk nodokļa maksātāji īstenotu savas iespējas atgūt pārmaksāto IIN, grozījumi paredz, ka VID veiks IIN pārmaksas automātisku atmaksu nodokļa maksātājiem, kur nav iesnieguši deklarāciju.

Viens no deklarācijas posteņiem, kas rada vislielāko administratīvo slogu gan nodokļa maksātājiem, gan VID, ir attaisnotie izdevumi par ārstniecības un izglītības (arī interešu izglītības) pakalpojumiem, jo maksātājiem ir jāiesniedz izdevumus apliecinoši dokumenti, savukārt VID šie dokumenti deklarāciju apstrādes procesā jāpārbauda, skaidro Finanšu ministrija.

VID rīcībā nav pilnīgas informācijas par veiktajiem maksājumiem, ko deklarācijā persona ir tiesīga ietvert kā attaisnoto izdevumu. Attaisnoto izdevumu ietveršana deklarācijā arī nav nodokļa maksātāja pienākums, bet tiesības, kuras maksātājs var arī neīstenot.

Lai pilnveidotu un vienkāršotu IIN attaisnoto izdevumu administrēšanu, grozījumos noteikts, ka VID deklarāciju apstrādē izmanto ārstniecības un izglītības pakalpojumu sniedzēju informāciju par maksātāja izdevumiem, ja nodokļa maksātājs pakalpojumu sniedzējam, kas sniedz ārstnieciskos un medicīnas pakalpojumus, devis piekrišanu ar viņu saistīto personas datu nodošanai deklarācijas aizpildīšanai un pakalpojuma sniedzējs šādu informāciju sniedz elektroniski VID saskaņā ar normatīvajiem aktiem vai pamatojoties uz vienošanos, ko tas noslēdzis ar VID.

Saistībā ar 2018.gada nodokļu reformu (ieviesto diferencētā neapliekamā minimuma un progresīvās nodokļa likmes piemērošanu) uz 2020. gada 9. martu pēc VID rīcībā esošās informācijas ir 21,1 tūkstotis nodokļa maksātāju, kuriem veidojas budžetā maksājamais IIN kopā 1,2 miljonu eiro un kuri nav iesnieguši 2018. gada ienākumu deklarācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!