Foto: Pixabay
Vairāki Latvijā pārstāvēti uzņēmumi un privātpersonas nodibinājuši Latvijas Finanšu izglītības biedrību. Biedrības uzdevumu vidū minēta finanšu pratības stiprināšana Latvijā, īpaši uzsverot investīciju jomu un sabiedrības intereses, un iesaistes veicināšana ar finanšu izglītību saistītos jautājumos.

Latvijas Finanšu izglītības biedrības dibinātāji ir "Alphinox Quality", "Nasdaq Riga", "Vīlands Associates" (darbojās ar zīmolu "VA Communications"), Stockholm School of Economics in Riga profesore Anete Pajuste un "LHV Bank" institucionālo tirgu vadītājs Ivars Bergmanis. Topošajā biedrības valdē piekrituši darboties: Jūlija Bistrova ("Alphinox Quality"), Jānis Libeks ("Alphinox Quality"), Laima Viškinte ("Nasdaq Riga"), Anete Pajuste, Ralfs Vīlands ("VA Communications"), Ivars Bergmanis.

Biedrības dibinātāju ieskatā Latvijas kapitāla tirgum ir iespēja augt, un salīdzinājumā ar citām valstīm tas ir neattīstīts. Atbilstoši "Latvijas Kapitāla tirgus foruma 2021" datiem akciju tirgus kapitalizācija procentos no IKP Latvijā ir pēdējā vietā citu Eiropas Savienības valstu vidū. Daļēji tas ir saistīts ar pieticīgo emitentu skaitu, bet vienlaikus arī tāpēc, ka investīciju kultūra Latvijā joprojām ir attīstības sākuma stadijā – vēsturiskais fokuss galvenokārt ir bijis uz ieguldījumiem nekustamajos īpašumos un banku depozītos vai līdzekļu uzkrāšanā skaidrā naudā.

"Reti kuram ir noslēpums, ka novecojošā sabiedrībā pirmais un otrais pensiju līmenis negarantēs pārticīgu dzīvi pensijā. Savukārt depozītu likmes nav pievilcīgas kapitāla vairošanai. Rūpējoties par turpmāko labklājību, Latvijas iedzīvotājiem aktīvāk jādomā par paplašinātu spektru, kur un kā ieguldīt. Jādomā par ieguldījumiem vērtspapīros, diversifikāciju un regulāru līdzekļu atlicināšanu ieguldījumu veikšanai. Tas ir vienīgais veids, kā nokļūt tuvāk mērķim, sasniegt personisko finansiālo brīvību. Bet, lai to izdarītu sekmīgi, jāvairo zināšanas un finanšu pratība par kapitāla tirgu un citiem aktīviem. Vienlaikus ir arī jāizglītojas, lai neuzķertos uz krāpniekiem," uzsver viens no biedrības iniciatoriem Ivars Bergmanis.

Viņš turpina: "Formāla izglītība nav priekšnosacījums, lai ar šo tēmu iepazītos tuvāk. Kopā ar citiem pieredzējušiem domubiedriem ar dažādu zināšanu bagāžu esam nolēmuši dibināt šo biedrību, lai sniegtu iespējas iepazīties ar dažādām receptēm, kā padarīt ieguldījumus daudzpusīgus un ilgtspējīgus."

"Sabiedrība bieži apvij finanšu tirgus ar dažādiem mītiem, kas biedē potenciālos investorus un attur no ieguldījumiem. Izglītojot sabiedrību, mēs vēlamies kliedēt mītus un veicināt izpratni par to, ka finanšu tirgi ir atvērti ikvienam, kas vēlas ieguldīt savus brīvos līdzekļus un veicināt savu nākotnes finansiālo stabilitāti," skaidro biržas "Nasdaq Riga" pārstāve Laima Viškinte.

"Personīgā budžeta sakārtošana un ilgstpējīgu ieguldījumu veikšana ir svarīgākie darbi, lai uzlabotu savu finanšu labklājību un veidotu finansiāli nodrošinātu nākotni. Tādēļ mūsu kā nozares profesionāļu atbildība ir veicināt izpratni par ieguldījumiem, lai tie būtu droši un sniegtu ilgtermiņa atdevi. Ieguldījumu veikšanai jābūt saprotamai un vienkārši īstenojamai ikkatram," uzskata Jūlija Bistrova un Jānis Libeks.

Latvijas Finanšu izglītības biedrības oficiālais sadarbības partneris būs Finanšu un kapitāla tirgus komisija. Biedrība ir atvērta organizācija ikvienam interesentam un domubiedriem, kas atbalsta tās mērķi sekmēt kapitāla tirgus attīstību ar ieguldītāju finanšu pratības paaugstināšanas palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!