Foto: Pixabay

Ukrainas bēgļi Latvijā var izņemt skaidru naudu bankomātos ar "Visa" un "MasterCard" banku kartēm, informēja Latvijas Bankas pārstāvji.

Atbilstoši Latvijas Bankas informācijai Ukrainas banku emitētās "Visa" un "MasterCard" norēķinu kartes Latvijā darbojas.

Centrālajā bankā norādīja, ka Ukrainas bankas ir strādājušas pie darbības nepārtrauktības jautājumiem, un vadošās no tām ir parūpējušās par rezerves risinājumiem. Turklāt "Visa" un "MasterCard" kotē grivnas.

Latvijas Bankas pārstāvji norāda, ka problēma ar karā iesaistīto valstu valūtām ir tāda, ka privātie valūtas maiņas uzņēmumi nelabprāt tās maina pret eiro, jo nav skaidrības, kāds ir objektīvs kurss. Piemēram, pirmdien, 28.februārī, Latvijas valūtas maiņas uzņēmumi nemainīja Krievijas un Baltkrievijas rubļus un Ukrainas grivnas.

Latvijas Banka ir rakstījusi valūtas maiņas uzņēmumiem, tostarp lūdzot izskatīt iespēju tomēr mainīt grivnas pret eiro Ukrainas bēgļiem, un situācija ir uzlabojusies - Ukrainas grivnas ierobežotā vērtībā maina "Tavex", nosakot, ka viens cilvēks nedēļā var samainīt grivnas 50 eiro vērtībā. Tāpat grivnas maina vēl divi valūtas maiņas punkti - "Romkons" un "Eiro Ars".

Latvijas Bankas pārstāvji piebilst, ka pašlaik valdības līmenī notiek diskusija, vai nepieciešami vēl kādi pasākumi.

Arī Finanšu nozares asociācijas pārstāvji apstiprināja, ka bēgļi no Ukrainas var izņemt skaidru naudu bankomātos ar Ukrainas banku emitētajām "Visa" un "MasterCard" banku kartēm.

Savukārt uz jautājumu, vai komercbankas neplāno piedāvāt grivnas mainīt pret eiro, Finanšu nozares asociācijas pārstāvji norādīja, ka valūtas maiņas pakalpojumus Latvijā sniedz privāti uzņēmumi. Vienlaikus asociācija aicina Ukrainas bēgļus izmantot valsts, pašvaldību un nevalstisko organizāciju atbalstu un iespēju robežās netērēt savus iekrājumus.

Jau ziņots, ka atbilstoši piektdien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas sēdē izskanējušajai informācijai kara bēgļiem no Ukrainas Rīgā izsniegs sabiedriskā transporta e-talonus, pārtikas pakas, mobilo sakaru SIM kartes un skaidru naudu.

Skaidra nauda tiks izsniegta, jo sākotnēji novērotas problēmas ar naudas izņemšanu bankomātos. Deputātiem tika paskaidrots, ka Latvijā bankas nepieņem Ukrainas valūtu - grivnas. Līdz ar to bēgļi , pat ja viņiem pašiem ir līdzekļi, nevar tos izmantot.

Esot tikai viens uzņēmums, kurš nodrošinot grivnu maiņu pret citām valūtām, taču tas atrodoties Rīgā un uz reģioniem izbraucot tikai tādos gadījumos, ja maiņas summa esot vismaz 5000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!