Foto: Publicitātes attēli

Lai gan igauņi ir naskāki investori, Tallinas biržas vadītājs Kārels Ots intervijā "Delfi Bizness" saka, ka ir pāris jomu, kur mēs, latvieši, esam priekšā. Vērojot pasaules ekonomikas norises, gan viņš saka, ka pēdējo gadu notikumu gaismā ir jāpārraksta makroekonomikas mācību grāmatas.

Vērojot pasaules ekonomikas norises, gan viņš saka, ka pēdējo gadu notikumu gaismā ir jāpārraksta makroekonomikas mācību grāmatas. 

Pēdējie gadi finanšu pasaulē nav bijuši viegli. Vēl aizvien esam situācijā, ko daži sauc par krīzi. Kāda ir situācija Igaunijas kapitāla tirgos?

Jā, es domāju, nav nekāds pārsteigums, ka arī mums šis gads ir bijis klusāks. Tomēr mums gada pirmajā pusē bija viens IPO [sākotnējais publiskais akciju piedāvājums – red.]. Attiecīgi turpinām tradīciju, ka mums kopš 2016. gada katru gadu ir pa vienam IPO.

Taču, lai ieliktu to perspektīvā, – viens no aktīvākajiem [akciju] tirgiem Eiropā ir Zviedrija. Zviedrijai ir bijuši desmit IPO šogad. Tas arī ir maz.

Pagājušajā gadā mums gan bija pieci [IPO] un mēs izcēlāmies uz Ziemeļvalstu reģiona fona. Tas bija saistīts ar to, ka 2021. gadā vairāki uzņēmumi pārcēla debiju biržā uz 2022. gadu. Tomēr, neskatoties uz to visu, situācija kopumā ir laba. Jo vairāk kompāniju ir tirgū, jo labāk. Tas nav kā 90. gados, kad bija tikai vietējā telekomunikāciju kompānija un “Hansabanka”.

Tas šī gada IPO bija “Grab2Go”. Man ar viņiem bija intervija neilgi pēc tam, kad IPO process noslēdzās. Viņi tolaik atzina, ka potenciāli paši ir kļūdījušies ar mārketingu, kā arī minēja, ka, iespējams, tirgus situācija nav bijusi pareizā. Kā jums šķiet? Vai investori ir taupīgāki? Vai varbūt ir apnikuši tehnoloģiju uzņēmumi?

Es domāju, ka mums nav tādas privilēģijas – būt nogurušiem no tehnoloģiju akcijām. Ja mēs paskatāmies uz mūsu biržas uzņēmumiem, mums, ja runājam par tehnoloģiju sektoru, kā to saprot ASV, tādu nav.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!