Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pērn sabrukušās kriptovalūtu biržas FTX vadītāja Sema Benkmena-Frīda vecāki tiek vainoti par milzu naudas summu piesavināšanos pirms biržas bankrota, vēsta BBC. Pats Benkmens-Frīds saistībā ar biržas sabrukumu tiek apsūdzēts virknē finanšu noziegumu.

Benkmana-Frīda vecākus vaino miljonu dolāru lielā "krāpnieciskā pārskaitījumā" un viņi esot izrādījuši neuzmanību par uzņēmumā notikušajām nelikumīgajām darbībām.

FTX līdz savam sabrukumam bija viena no divām lielākajām kriptovalūtu biržām pasaulē. 2021. gadā tās aktīvi tika lēsti 15 miljardu ASV dolāru vērtībā. Uzņēmums un tā vadītājs bija pamanījies nodibināt attiecības ar "tradicionālo" finanšu pasauli un tika uzskatīts kā potenciālais partneris, lai lielās investīciju firmas, kas pārvalda aktīvus miljardu dolāru vērtībā, varētu ieiet digitālo monētu pasaulē.

Taču, kad investori, baidoties no kriptovalūtu vērtības krituma, sāka izņemt naudu no biržas, atklājās, ka tai ir milzu likviditātes problēmas, un tās vadība izsaimniekojusi klientu naudu.

ASV prokurori ir apsūdzējuši kādreizējo miljardieri, kuru iepriekš sauca par "Kriptovalūtu karali", virknē finanšu noziegumu. Viņš ir noliedzis apsūdzības un atrodas cietumā, gaidot tiesu, kas sāksies oktobrī.

Savukārt viņa vecāku advokāti paziņoja, ka izvirzītās apsūdzības ir "pilnīgi nepamatotas" un to mērķis ir kaitēt viņu dēla izredzēm tiesā.

Apsūdzības, kas ir daļa no plašākas bankrota prāvas, apgalvo, ka Benkmena-Frīda vecāki – abi Stenforda universitātes profesori – ir izmantojuši savu "piekļuvi un ietekmi FTX, lai padarītu sevi tiešā un netiešā veidā bagātākus par miljoniem dolāru".

Viņi esot saņēmuši 10 miljonus ASV dolāru skaidrā naudā no fondiem, kas piederēja FTX partneruzņēmumam "Alameda". Savukārt pats FTX Benkmena-Frīda vecākiem Bahamu salās piešķīris īpašumu par 16,4 miljoniem dolāru, norādīts tiesas dokumentos.

Tie apgalvo, ka Benkmens-Frīds un citi "insaideri" ir izmantojuši uzņēmumu kā "krājkasīti", bet viņa vecāki ir "palīdzējuši uzturēt šo krāpniecisko izšķērdību vai ir no tās guvuši labumu".

Tiesas dokumentos apgalvots, ka viņa tēvs Alans Džozefs Benkmans, ASV nodokļu tiesību eksperts, ir bijis FTX padomnieks un esot spēlējis būtisku lomu, piesedzot uzņēmuma slikto pārvaldību un cenšoties noraidīt bažas, kas bijušas citiem uzņēmumā. Viņš palīdzējis noraidīt 2019. gadā iesniegtu iekšēju sūdzību par cenu manipulācijām ar kriptovalūtām, teikts tiesas dokumentos.

Tiesas dokumentos iekļautas sarakstes, kurās Alans Džozefs Benkmans sūdzas, ka saņem tikai 200 tūkstošu dolāru lielu algu.

Tikmēr Barbara Frīda, Benkmena māte, esot palīdzējusi slēpt pēdas ziedojumiem politiskajām partijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!