Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pasaules lielākā kriptovalūtu birža "Binance" nule kā ir panākusi izlīgumu agrāk uzsāktajās krimināllietās ar ASV tirgus uzraugiem. Vienlaikus uzņēmuma vadītājam Čaņpeņam Žao, kurš jau paziņojis, ka atkāpsies no amata, draud ievērojams cietumsods.

Virkne ASV regulatoru bija vērsušies pret kriptovalūtu biržu, pārmetot, ka tā veikusi dažādus finansiālus pārkāpumus.

CNN ziņo, ka kriptovalūtu pasaulē labi zināmais miljardieris un līdzšinējais "Binance" vadītājs Žao un kriptovalūtu birža otrdien atzina vainu federālajās apsūdzībās. "Binance" ir piekritusi samaksāt vairāk nekā 4 miljardu ASV dolāru lielu sodu.

Žao ir piekritis atkāpties no biržas izpilddirektora amata, un viņam būs jāmaksā soda nauda 200 miljonu dolāru apmērā. Kriptovalūtu uzņēmējs, kurš ir uzkrājis bagātību, kas tiek lēsta vairāk nekā 23 miljardu dolāru apmērā, atzina savu vainu pienācīgas naudas atmazgāšanas apkarošanas programmas neuzturēšanā.

Par šiem pārkāpumiem viņam draud 10 gadi aiz restēm, lai gan galīgais sods, visticamāk, kā raksta CNN tieslietu analītiķi, būs daudz mazāks. Par to vēl jālemj tiesai.

ASV iestādes, kas vairākus gadus veica izmeklēšanu, apgalvo, ka "Binance" ļāva noziedzniekiem un sankcijām pakļautām personām brīvi veikt darījumus platformā, nodrošinot visu, sākot no seksuālas vardarbības pret bērniem un narkotiku līdz teroristu ISIS, "Al Qaeda" un "Hamās" finansēšanai.

""Binance" kļuva par pasaulē lielāko kriptovalūtu biržu daļēji pastrādāto noziegumu dēļ – tagad tā maksā vienu no lielākajiem korporatīvajiem sodiem ASV vēsturē," teikts ģenerālprokurora Merika Gārlenda paziņojumā.

“Es atkāpjos no "Binance" izpilddirektora amata. Lai arī emocionāli tas nebija viegli, tomēr es zinu, ka tā ir pareiza rīcība. Es pieļāvu kļūdas, un man jāuzņemas atbildība. Šis ir vispareizākais solis mūsu kopienai, uzņēmumam un man pašam. "Binance" vairs nav “mazs bērns”. Ir pienācis laiks ļaut tam staigāt un skriet. [..] Kā akcionārs un bijušais izpilddirektors ar plašām zināšanām par uzņēmumu, es joprojām būšu pieejams komandai, lai vajadzības gadījumā sniegtu konsultācijas saskaņā ar kārtību, ko paredz panāktā vienošanās ar ASV institūcijām,” paziņojumā, kas izplatīts medijiem saka Žao.

""Binance" pievēra acis uz savām juridiskajām saistībām, tiecoties pēc peļņas," teikts ASV finanšu ministres Dženetas Jelenas paziņojumā. "Tās tīšas neveiksmes ļāva naudai plūst pie teroristiem, kibernoziedzniekiem un bērnu izmantotājiem."

Žao vietā amatā stāsies uzņēmējs un bijušais Singapūras biržas (SGX) galvenais regulators, kā arī Singapūras Monetārās iestādes korporatīvo finanšu direktors Ričards Tengs.

Šķiet, kriptovalūtu investorus šis paziņojums būtiski nav ietekmējis. Lai gan pirmajās stundās pēc informācijas nākšanas klajā "Bitcoin" un "Binance" izdotās kriptovalūtas "BNB" cena nedaudz nokritās, tā līdz 22. novembra pusdienlaikam bija atgriezusies līdzīgā līmenī kā iepriekš.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!