Foto: Pexels
Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (20.11.-24.11.) notikumu apkopojumu.

Vai pūķa noriets?

Pārvarot Kultūras revolūcijas sekas un atstājot Mao Dzeduna asiņaino valdīšanu aiz muguras, Ķīnas ekonomika sāka attīstīties, un vairāk nekā četras desmitgades tā ir piedzīvojusi strauju uzrāvienu, kas šķita teju neapturams. Kā raksta “The Financial Times”, 1990. gadā Ķīnas ekonomika veidoja mazāk nekā 2% no visas pasaules iekšzemes kopprodukta (IKP), kamēr 2021. gadā tie bija vairāk nekā 18%.

Šogad valsts ekonomika veido 17% no pasaules IKP. Lai arī sarukums, šķietami, nav liels, tas ir augstākais, ko Ķīna pieredzējusi kopš 1960. gadiem, un signalizē, ka Āzijas lielvalstī viss nav tik labi, kā gados pirms pandēmijas. Ekonomisti sāk uzdot jautājumu, vai pandēmijas radītā ekonomikas sabremzēšanās un ģeopolitiskie saasinājumi nav pielikuši punktu konstantai izaugsmei.

Uzzināt vairāk

'Binance' nepatikšanas

Pasaules lielākā kriptovalūtu birža "Binance" nule kā ir panākusi izlīgumu ar ASV tirgus uzraugiem iepriekš uzsāktās krimināllietās. Vienlaikus uzņēmuma vadītājam Čaņpeņam Žao, kurš jau paziņojis, ka atkāpsies no amata, draud ievērojams cietumsods.

Žao ir piekritis atkāpties no biržas izpilddirektora amata, un viņam būs jāmaksā soda nauda 200 miljonu ASV dolāru apmērā. Kriptovalūtu uzņēmējs, kura uzkrātā bagātība tiek lēsta vairāk nekā 23 miljardu dolāru apmērā, atzina savu vainu, ka nav pienācīgi uzturējis naudas atmazgāšanas apkarošanas programmas "Binance". Par šiem pārkāpumiem viņam draud 10 gadi aiz restēm.

Uzzināt vairāk

Ziņas no tirgiem

  • ASV investori – brīvdienās. ASV biržu indeksi "Dow Jones Industrial Average", "Standard & Poor's 500" un "Nasdaq Composite" ceturtdien nemainījās, jo ASV bija brīvdiena – Pateicības diena – un biržas bija slēgtas.
  • Naftas cenas turpina krist, investoriem uzskatot, ka OPEC+ plānotā samita atlikšana uz
    30. novembri liecina par domstarpībām, kas partneriem varētu būt radušās saistībā ar iespējamo naftas ieguves apjomu samazināšanu 2024. gadā.
  • Zelta cena pret ASV dolāru pieaugusi par 0,35%.
  • "Bitcoin" cena nedēļas griezumā nav mainījusies. Taču nedēļas vidū, kad tika paziņots par "Binance" vienošanos ar ASV valdību un iespējamo sodu biržas vadītājam, tā uz īsu brīdi kritās.
  • Vai soli tuvāk kriptovalūtu fondiem? Finanšu pasaules milži, kuri jau ilgstoši virzās uz kriptovalūtu biržās tirgoto fondu (ETF) izveidi, nule kā ir tikušies ar ASV tirgus uzraugiem. Tikšanās iemesls – detalizētāk apspriest, kā šādi fondi varētu darboties. Daudzi to uzskata par droši ticamu signālu, ka šādi fondi būs.
  • Darbinieku ieguvums. No trešdienas biržas "Nasdaq Riga" alternatīvajā tirgū "First North" iekļautas papildu 15 039 degvielas tirgotāja "Virši-A" akcijas ar nominālvērtību 0,5 eiro. Papildu akcijas emitētas akciju opciju programmā, līdz ar to visas jaunizlaistās akcijas tiek piešķirtas tikai uzņēmuma darbiniekiem.
  • Papildu kapitāls bankas izveidei. Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" akcionāri atbalstījuši kapitāla piesaisti jaunās bankas darbībai līdz 17,25 miljoniem eiro, emitējot līdz 1,15 miljonus jaunas akcijas ar vienas akcijas pārdošanas cenu robežās no 11 eiro par akciju līdz 15 eiro, teikts "Indexo" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".
  • Jauni klienti. Kopš darbības sākšanas 11.oktobrī, ieguldījumu pārvaldes sabiedrībai "Vairo" uzticēti otrā pensiju līmeņa uzkrājumi jau gandrīz piecu miljonu eiro apmērā. Iegūti 400 klienti.
  • Piesaista finansējumu. Noslēdzoties obligāciju apmaiņas piedāvājumam, esošie nebanku kreditētāja "DelfinGroup" investori parakstījušies uz jaunām obligācijām 3,649 miljonu eiro.

Cenu svārstības

P2P ieguldījumi: droši un ienesīgi, no dažiem eiro

Ja agrāk kopfinansējuma platformas (P2P) sev līdzi nesa dažādus riskus, kopš šim sektoram tiek izsniegtas licences, to var uzskatīt par drošāku ieguldījumu, pat salīdzinot ar akcijām, saka nozares eksperts un videospēļu finansēšanas servisa "Triple Dragon" pārstāvis Jozua Laudams.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Šogad Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Šogad investoriem pievienojās arī "robots" - "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +2,23%
  • Raivis Vilūns: +3,06%
  • "SEB Roboinvestors": +4,57%

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!