Fоtо: Pexels
Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (01.01.-05.01.) notikumu apkopojumu.

Mikipele bez "Disney"


Var gadīties, ka sen iecienīts kompānijas logotips, atpazīstama melodija vai pirms daudziem gadiem uzzīmēts "ķipars" var būt vērtīgāks nekā dažu vidēja izmēra valstu iekšzemes kopprodukts, tādēļ pasaules giganti seko līdzi autortiesībām un to ievērošanai. Tomēr autortiesību periods kādreiz arī beidzas, un tas lielajām kompānijām nepatīk, tādēļ pasaulē ir precedenti, kad šīs tiesības, pateicoties politiķiem, tiek pagarinātas.

Nu ir pienācis brīdis, kad beidzas slavenās, oriģinālās Mikipeles autortiesību periods. Akciju cenu gan tas būtiski neietekmēja, investoriem paļaujoties, ka "Disney" arsenālā ir gana daudz citu tēlu, un galu galā publiskajā telpā nonācis ir tikai pats pirmais Mikija dizains. Moderno Mikija versiju bez "Disney" atļaujas nevar aiztikt.

Uzzināt vairāk.

Videospēles ir kultūra


Lai arī ASV un Japānas kompānijas vēl aizvien dominē videospēļu pasaulē, pēdējā desmitgadē aizvien vairāk Eiropas valstu, pateicoties arī valdību un ES finansējumam, ir sākušas iecirst savu robu digitālās izklaides pasaulē. Iespējams, vislabākais piemērs tam ir Latvijas netālie kaimiņi – poļi un uzņēmums "CD Project Red", kas no maza videospēļu lokalizēšanas kantora nu ir izaudzis par vienu no visvairāk mīlētajiem un cienītajiem izstrādātājiem un izdevējiem pasaulē. Akciju vērtībā šī mīlestība gan pēdējos gados nav tiešā veidā izpaudusies.

Uzzināt vairāk.

Paradīze kripto


Pirms sešiem gadiem Igaunija plaši atvēra savas durvis ne tikai kriptovalūtu uzņēmumiem, bet arī krāpniekiem. Protams, ka šādu iespēju nelaida garām vieglas peļņas tīkotāji no visām pasaules malām, kā rezultātā dažu gadu laikā, izmantojot Igaunijā reģistrētus uzņēmumus, nozagts un atmazgāts vairāk nekā viens miljards eiro.

Uzzināt vairāk.

Pensiju fondi aug


Latvijas iedzīvotāju pensiju 2. līmeņa uzkrājumu līmenis pirmo reizi ir pārsniedzis septiņu miljardu eiro atzīmi (dalībnieku skaits ir aptuveni 1,3 miljoni cilvēku), kas cita starpā noticis arī dēļ pozitīvas dinamikas finanšu tirgos. Ieguldītā pensiju nauda ir spējusi pensijas krājējiem nopelnīt jaunu naudu, jo 2023. gads investoriem ir bijis labvēlīgs. Īpaši tas attiecas uz akciju tirgu, – globālā akciju tirgus indeksa "MSCI All Country World" vērtība kāpusi vairāk nekā par 10%.

Vērtējot finanšu tirgu izaugsmes iespējas šogad, jāpiemin vismaz četri nozīmīgi ietekmes faktori: prezidenta vēlēšanas ASV un pirmsvēlēšanu kampaņa; gaidāmā procentu likmju samazināšana Eiropā un ASV; kara gaita Ukrainā; globālā pieprasījuma dinamika. Jāpatur prātā, ka katru gadu saskaramies arī ar vairākiem neprognozējamiem notikumiem, kas būtiski ietekmē ekonomiku un finanšu tirgus, raksta "Swedbank" Ieguldījumu pārvaldes līdzekļu pārvaldnieks Oskars Briedis.

Uzzināt vairāk.

Īsās ziņas no tirgiem:

  • Entuziasms plok. Akciju cenas Volstrītā un vairumā Āzijas biržu ceturtdien saruka pēc tam, kad ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) decembra sanāksmes protokols apslāpēja cerības uz drīzu procentlikmju samazināšanu. Savukārt Eiropas biržās akciju cenas pakāpeniski pārvarēja negatīvo noskaņojumu un noslēdza tirdzniecības sesiju ar pieaugumu par aptuveni 0,5%. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien pieauga par mazāk nekā 0,1% līdz 37 644,34 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,3% līdz 4688,68 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,6% līdz 14 510,30 punktiem.
  • Krīze milst. Ķīnas banka, kas izmantoja mājsaimniecību uzkrājumus, lai izsniegtu riskantus aizdevumus "Zhongzhi Enterprise Group", kā ziņo "Bloomberg", paziņojusi par bankrotu. Tas, kā min medijs, ir potenciāls tālāks signāls par Āzijas milža ekonomikas grūtībām.
  • Kripto interese. ASV finanšu sektora milzis "Goldman Sachs" ir izteicis interesi aktīvi iesaistīties kā pilnvarots dalībnieks "Bitcoin ETF" projektos, ko tuvakajā laikā ieviesīs "BlackRock" un "Greyscale." Tas, kā min nozares vērotāji, liecina, ka ASV finanšu uzraugi, visticamāk, jau tuvākajā laikā dos zaļo gaismu šiem kriptovalūtu projektiem.
  • Spekulantiem neveicās. "Bloomberg" apkopotie dati par 2023. gadu liecina, ka spekulantiem, kas pareģoja noteiktu uzņēmumu akciju strauju vērtību kritumu, pērn nav gājis labi. Kopumā, tā saukto īso pozīciju pārdevēji 2023. gadu beidza ar zaudējumiem gandrīz 195 miljardu dolāru apmērā. "Tesla", kuras akciju vērtība nekrita un gada laikā pat pieklājīgi pieauga, sagādāja vislielākās ciešanas spekulantiem – 2023. gadā zaudējumi sasniedza 12,2 miljardus dolāru. Nākamā sarakstā bija "Nvidia" kas lika zaudēt tirgoņiem 11,2 miljardus ASV dolāru. Kopumā visas lielās tehnoloģiju kompānijas radīja problēmas spekulantiem.
  • "Tesla" putekļos. Ķīnas autoražotājs BYD apsteidzis amerikāņu kompāniju "Tesla" pārdoto elektromobiļu skaita ziņā. Aizvadītā gada pēdējā ceturksnī Ķīnas autobūves gigants pārdeva rekordskaitu elektromobiļu – 525 409 vienības. "Tesla" šajos pašos trīs mēnešos spēja pārdot 484 507 elektromobiļus, kas arī ir šīs amerikāņu kompānijas rekords. Tādējādi BYD kļuvis par pasaules līderi elektroauto tirgū. Gada kopvērtējumā "Tesla" joprojām saglabā līderību, tomēr BYD ļoti strauji samazina šo starpību.
  • Rekords. "Indexo" jaunajā akciju emisijā Baltijas biržā ir piesaistījusi 9,011 miljonus eiro, kas ir lielākā piesaistītā summa Latvijas publiskajā akciju tirgū pēdējās desmitgades laikā. Lai arī tas ir mazāk, nekā plānotie 12,5 miljoni eiro, tas esot pietiekami, lai veiksmīgi noslēgtu bankas licencēšanas procesu.
  • "SAF" pelna. Bezvadu datu pārraides iekārtu ražotāja AS "SAF Tehnika" laika periodā no 2022. gada 1. jūlija līdz 2023. gada 30. jūnijam kāpinājusi apgrozījumu līdz 32,04 miljoniem eiro, kas ir par 10% vairāk nekā gadu iepriekš. Aizvadīto pārskata gadu AS "SAF Tehnika" noslēgusi ar 3,12 miljonu eiro peļņu pēc nodokļu nomaksas.
  • IPO būt! Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO), ja process virzīsies sekmīgi, varētu notikt 2024. gada otrajā pusē vai gada beigās, prognozē satiksmes ministrs Kaspars Briškens ("Progresīvie").
  • Akcijas darbiniekiem. Biržā piektdien sāka nebanku kreditētāja AS "DelfinGroup" 57 911 papildu akciju tirdzniecību Baltijas Oficiālajā sarakstā līdzās jau tirgotajām "DelfinGroup" akcijām. Akciju papildus iekļaušana notiek darbinieku akciju opciju programmas ietvaros. Biržā tiks iekļautas 57 911 papildu akcijas ar nominālvērtību 0,1 eiro.
  • Papildu obligācijas. "Nasdaq Riga" alternatīvā tirgus "First North" obligāciju sarakstā piektdien iekļāva biroja preču tirgotāja AS "Hestio" papildu obligācijas. Obligāciju kupona mainīgā gada likme ir 4,5%, un to dzēšanas termiņš ir 2027.gada 1.septembris.

Cenu svārstības

Ieguldīt pārdomāti


Ieguldīt ir vērts uzņēmumos, kurus tu saproti vai kuru produktus pats izmanto, uzskata bijušais "Printful" vadītājs, uzņēmējs Dāvis Siksnāns. Viņš stāsta – tā kā pats strādā ar tehnoloģijām, arī savu portfeli izvēlas veidot tieši no šī sektora piedāvājuma. Tomēr viņš atzīst, ka ir gadījies arī tā, ka kāja nedaudz paslīd, un pieļautas kļūdas. "Pirmās investīcijas bija 2017. gadā. Man šodien ir 32 gadi, es būtu gribējis ātrāk tam pievērsties," saka Siksnāns, atceroties pirmos soļus, ieguldot savu naudu. Tagad jau viņš uz to skatās nopietni un skrupulozi izvērtē, kur un cik ieguldīt.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !