Foto: Luminor

Aizvadītajā gadā "Luminor" bankas neto peļņa Baltijā pieauga no 124,7 miljoniem eiro 2022. gadā līdz 194,7 miljoniem 2023. gadā, ziņo kredītiestādes pārstāvji.

"Aizvadītā gada uzmanības centrā bija straujais Euribor likmju kāpums un kreditēšana. Kredītiestādēm Latvijā tika noteikta speciāla nodeva, no kuras daļa tiks izmaksāta kompensācijās hipotekārajiem kredītņēmējiem saistībā ar Euribor likmes pieaugumu. "Luminor" šim mērķim Latvijas valsts budžetā šī gada laikā paredz ieskaitīt vairāk nekā 25 miljonus eiro. Šogad sagaidāmas arī pozitīvas izmaiņas likumā par hipotekāro kredītu pārkreditēšanu, kas procesu padarītu vienkāršāku, ātrāku un lētāku klientiem, kā arī tiktu atcelts hipotekāro kredītu reklāmas aizliegums, kas savukārt veicinātu sabiedrības informētību un aktivizētu banku konkurenci," norāda "Luminor" bankas vadītāja Latvijā Kerli Vares.

Gada kopējā bankas peļņa Baltijā pirms nodokļu nomaksas pieauga no 142,4 miljoniem eiro pērn līdz 273,2 miljoniem eiro 2023. gadā, kas galvenokārt saistīts ar ienākumiem no procentu pieauguma.

Kopējais "Luminor" izsniegtā finansējuma apmērs privātpersonām un uzņēmumiem Latvijā gada nogalē sasniedza 2,86 miljardus eiro. Tajā pašā laikā Euribor pieaugums veicināja termiņnoguldījumu likmju paaugstināšanu līdz pat 4%, un klienti šo iespēju labprāt izmantoja, līdz ar to gada laikā kopējais noguldījumu apjoms sasniedza 3,04 miljardus eiro.

Saskaņā ar bankas stratēģiju "Luminor" veica papildu ieguldījumus savās IT sistēmās un procesos, kā arī organizācijas stiprināšanā. Šīs investīcijas ietekmēja ceturkšņa darbības izdevumu pieaugumu par 37%. "Luminor" saglabā stabilu kredītu kvalitāti, ienākumus nenesošiem aizdevumiem veidojot 1,9% no kopējā aizdevumu portfeļa.

Salīdzinot ar 2022. gada ceturto ceturksni, bankas izdevumu un ienākumu attiecība sasniedza 56,7%, kas radīja pazeminātu pašu kapitāla atdevi 3,7% apmērā pēc nodokļu nomaksas. "Luminor" saglabā spēcīgu likviditātes un kapitāla pozīciju. Ceturkšņa beigās bankas likviditātes seguma koeficients bija 200,7%, un tās pamatkapitāla, pašu kapitāla (Tier 1) un kopējā kapitāla rādītājs, ieskaitot perioda peļņu, bija 24,1%.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!