Foto: Shutterstock
Latvijas uzņēmumi mazāk pozitīvi vērtē pārkārtošanos uz stingrākiem klimata standartiem un noteikumiem, liecina Eiropas Investīciju bankas (EIB) veiktā aptauja.

Uzņēmumi to vairāk uztver kā risku, nevis iespēju, proti, 26% to uzskata par risku, bet 16% – par iespēju. Šis uzņēmumu īpatsvars, kas pārkārtošanos uzskata par iespēju, ir zemāks par ES vidējo rādītāju – 29%.

Kaut arī aptuveni 68% Latvijas uzņēmumu īsteno pasākumus, siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai, tikai 29% ir izvirzījuši attiecīgus mērķus un pārrauga to īstenošanu. Galvenie šo uzņēmumu īstenotie pasākumi ietver ieguldījumus energoefektivitātē (41%), atkritumu samazināšanā un otrreizējā pārstrādē (35%), ieguldījumus jaunā/mazāk piesārņojošā uzņēmējdarbībā un/vai tehnoloģijās (31%) un ilgtspējīgās transporta iespējās (29%).

"Lai gan Latvijas uzņēmumi saglabā savu optimismu attiecībā uz ieguldījumiem, ir satraucoši novērot pastāvīgās bažas, kas saistītas ar zaļo pārkārtošanos," norādīja EIB priekšsēdētāja vietnieks Tomass Estross (Thomas Östros).

"Ir ļoti svarīgi, lai ieinteresētās personas kliedētu šīs bažas un izmantotu ilgtspējīgas prakses sniegtās iespējas. Izvirzot atbilstošus mērķus un pārraugot to īstenošanu, ieguldot zaļajās tehnoloģijās un pārvarot šķēršļus, piemēram, saistībā ar enerģijas izmaksām un kvalificēta darbaspēka trūkumu, Latvijas uzņēmumi var bruģēt ceļu uz noturīgāku un labklājīgāku nākotni. Mēs bankā esam gatavi to atbalstīt."

2023. gadā Eiropas Investīciju bankas (EIB) grupa, kurā ietilpst arī Eiropas Investīciju fonds (EIF), ir paziņojusi par 82 miljonu eiro ieguldījumu, lai finansētu projektus Latvijā.

Eiropas Investīciju banka apņēmās piešķirt finansējumu uzņēmumam SIA "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT), lai atbalstītu 5G tehnoloģiju ieviešanu visā valstī, kā arī parakstīja līgumu ar banku "Luminor Bank" AS par papildu aizdevumu veicināšanu mazajiem uzņēmumiem, īpašu uzmanību pievēršot zaļās pārkārtošanās atbalstam.

Ieguldījumi Latvijā papildina EIB grupas finansējumu gandrīz 1 miljarda eiro apmērā, kas valstī sniegts pēdējo piecu gadu laikā. Kopumā 2023. gadā EIB grupa Baltijas valstīs sniedza kopējo finansējumu gandrīz 1,3 miljardu eiro apmērā, ieskaitot 654 miljonus eiro Lietuvai un 540 miljonus eiro Igaunijai jaunu saistību izteiksmē.

EIB ir Eiropas Savienības ilgtermiņa aizdevumu izsniegšanas iestāde, kas pieder dalībvalstīm. Tā finansē pārdomātus ieguldījumus, kas veicina ES politikas mērķu sasniegšanu. EIB projekti palielina konkurētspēju, veicina inovāciju, sekmē ilgtspējīgu attīstību, uzlabo sociālo un teritoriālo kohēziju un atbalsta taisnīgu un ātru pārkārtošanos uz klimatneitralitāti.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!