Foto: Shutterstock
Mājokļu kredīti šogad bijusi viena no apspriestākajām tēmām. Kredītu likmes augušas, padarot aizdevumu saņemšanu jauna mājokļa iegādei daudz sarežģītāku. Tāpēc "Delfi Bizness" apkopojis atskatu uz aizvadītā gada svarīgākajiem un lasītāju iecienītākajiem rakstiem par šo tematu, kuros skaidrots, kas šobrīd jāzina, lai saņemtu aizdevumu.

Uzziņai: Kā kopš pirmsākumiem mainījušās ECB un Euribor likmes

Foto: Shutterstock


Pēdējo mēnešu laikā daudzu cilvēku uzmanība ir pievērsta Euribor likmēm, jo tiem, kas aizņēmušies naudu bankā, no šīs likmes izmaiņām ir atkarīgs kredīta maksājums. Euribor izmaiņas, savukārt, ietekmē Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumi attiecībā uz galvenajām procentu likmēm. Tādēļ "Delfi Bizness" apkopojis informāciju par to, kā no pirmsākumiem mainījušās Euribor likmes un kādus lēmumus par likmju celšanu vai samazināšanu šo gadu laikā pieņēmusi ECB.

Lasīt vairāk

Vai kavēts rēķina maksājums var liegt saņemt mājokļa kredītu?

Foto: DELFI


Vai kavēta telekomunikāciju pakalpojumu (tālruņa) vai komunālo maksājumu rēķina dēļ banka nepiešķirs hipotekāro kredītu? Vai kavēti maksājumi kredītam, kam esmu galvotājs, var ietekmēt manu iespēju saņemt aizdevumu? Vai vairāki patēriņa kredīti mani padara par riskantu klientu bankām? Lai pārliecinātos par savu riska pakāpi, ikviens var pārbaudīt savu kredītvēsturi. "Luminor" mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais skaidro, kāpēc bankām jāizvērtē potenciālo klientu kredītvēsture un kā tā var ietekmēt spēju aizņemties.

Lasīt vairāk

Sāpīgi vai nē? Kā kredīta maksājuma kāpums ietekmē vidējās algas saņēmēju

Foto: Shutterstock


Pēdējo divu gadu laikā būtiski pieaugušas kredītu procentu likmes, palielinot arī aizņēmēju kredīta maksājumus. Kaut arī bankas uzsver, ka vairumam aizņēmēju maksājums nav palielinājies vairāk par 100 eiro, tas tāpat veido būtisku daļu no valstī vidējā ienākumu līmeņa.

Lasīt vairāk

Cik lielai algai šobrīd jābūt, lai varētu domāt par mājokļa kredītu

Foto: Midjourney/DELFI


Procentu likmju kāpums pēdējā gada laikā palielinājis piesardzību cilvēkos, kuri apsver iespēju iegādāties jaunu mājokli. Taču īpašuma iegādes darījumi, kaut arī pasīvāk, tomēr aizvien notiek.

Lasīt vairāk

Hipotekārā kredīta termiņu 'izstiepj', lai samazinātu maksājumu. Vai 30 gadi ir maksimums?

Foto: LETA


Dzīves dārdzība spiedusi hipotekāro kredītu ņēmējus izvēlēties aizņēmumus atmaksāt ilgākā periodā, lai līdz ar šiem maksājumiem spētu segt arī citus izdevumus. Maksimālais hipotekārā kredīta termiņš Latvijā šobrīd ir 30 gadi. "Delfi Bizness" meklēja atbildi, – kāpēc ne ilgāk?

Lasīt vairāk

Mājokļu aizdevumus Latvijā izsniedz uz arvien garākiem termiņiem

Foto: Shutterstock


Augstas inflācijas apstākļos un būtiski pieaugot dzīves dārdzībai, kas pārsniedz algu pieaugumu, iedzīvotāji Latvijā izvēlas ņemt mājokļa aizdevumus uz iespējami garāku laika periodu. Šogad uz termiņu no 25 līdz 30 gadiem hipotekārais kredīts izsniegts 46% no jauna slēgto kredītlīgumu, kas ir par 12% vairāk nekā 2020. gadā, liecina AS "Kredītinformācijas Birojs" apkopotā informācija.

Lasīt vairāk

Vai, augot likmēm, ir izdevīgi ātrāk atmaksāt kredītu vai labāk naudu ieguldīt

Foto: Shutterstock


Pieaugoša mājokļa kredīta pirmstermiņa atmaksa (pilna vai daļēja) var būt saprātīgs lēmums, lai samazinātu izmaksas, taču ne alternatīva ilgtermiņa ieguldījumiem.

Lasīt vairāk

Algai jābūt vismaz 700 eiro uz rokas. Cik pieejami mājokļu kredīti ir jauniešiem?

Foto: Shutterstock


Jauniešiem, kuri tikko uzsākuši patstāvīgu dzīvi, darba stāžs un stabilu ienākumu vēsture ir minimāla, taču arī viņi apsver domu par sava mājokļa iegādi. Tādēļ "Delfi Bizness" apjautāja četras Latvijas lielākās komercbankas, lai noskaidrotu, kādas prasības jāizpilda, lai izdotos ideju par savu pirmo mājokli arī realizēt.

Lasīt vairāk

Cik šobrīd maksā savas privātmājas būvniecība; vai izmaksas kāps?

Foto: Shutterstock


Sapnis par savu māju, savu dārzu un pagalmu uztur stabilu pieprasījumu privātmāju tirgū – interesi par privātmājas iegādi vai būvniecību nav "nokāvis" ne Euribor kāpums, ne būvniecības izmaksu pieaugums, stāsta SEB bankas Privātpersonu būvniecības finansēšanas vadītājs Ivars Golovanovs.

Lasīt vairāk

Kredītņēmēja portrets: kas un kādā vecumā visbiežāk aizņemas mājokļa iegādei

Foto: Shutterstock


Neskatoties uz augsto inflāciju un Euribor kāpumu, Latvijas iedzīvotāju vēlme iegādāties jaunu mājokli nav zudusi un darījumi turpina notikt, norāda bankā "Luminor".

Lasīt vairāk

Bankas reakcija uz lūgumu pārskatīt kredīta pievienoto likmi: ilga komunikācija un 150 eiro komisijas maksa

Foto: Shutterstock


Publiskajā telpā izskan aicinājumi labi pelnošajām bankām pārskatīt kredītu likmes, lai mazinātu finanšu slogu, kas arvien vairāk nospiež kredītņēmējus, un arī pašas bankas apgalvo, ka ir pretimnākošas. Klientu pieredze komunikācijā ar kredītiestādēm rāda patieso ainu.

Lasīt vairāk

Dilemmas priekšā: esošo mājokli pārdot pirms vai pēc jaunā iegādes

Foto: Shutterstock


Pirms jauna mājokļa iegādes cilvēki nereti nonāk izvēles priekšā – vai sākotnēji iegādāties jaunu īpašumu un tikai pēc tam pārdot jau īpašumā esošo mitekli vai tieši pretēji? Ko darīt, ja mājoklis, kuru vēlamies pārdot, ir iegādāts kredītā? Kādā secībā šādās situācijās rīkoties, skaidro "Luminor" kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Lasīt vairāk

Kādus mājokļus šobrīd var iegādāties vidēja mājsaimniecība?

Foto: Shutterstock


Procentu likmēm turpinot augt, šī gada otrajā ceturksnī mājokļu pieejamība turpināja kristies, liecina "Swedbank" Baltijas mājokļu pieejamības indekss (MPI).

Lasīt vairāk

Nekustamā īpašuma vērtējums: kāpēc un kad to veikt?

Foto: Midjourney/DELFI


Lai iegādātos nekustamo īpašumu, saņemot aizdevumu, ir jāizdara virkne dažādu lietu, tajā skaitā jāveic nekustamā īpašuma vērtējums. Tas kalpo kā īpašuma vērtības orientieris ne tikai īpašuma pārdevējam un pircējam, bet arī kredītiestādei, kas piešķir finansējumu.

Lasīt vairāk

Uz laiku vieglāk, bet pēc tam? Kā kredīta brīvdienas ietekmē mājokļa aizdevuma atmaksu

Foto: Shutterstock


Ieguldījumi nekustamajā īpašumā līdz šim Latvijā vienmēr bijuši cieņā, tostarp īpaši pievilcīgi tie šķituši tirgus pieauguma un zemu kredīta procentu likmju apstākļos. Tagad, kad situācija ir sagriezusies kājām gaisā, daļai aizņēmēju, iespējams, ir radušās grūtības veikt maksājumus.

Lasīt vairāk

0% – mārketinga triks vai atspaids mājokļu pircējiem? ‘Swedbank’ gājienu vērtē tirgus eksperti

Foto: Shutterstock


Ar paziņojumu veicināt pāreju uz ilgtspējīgiem risinājumiem, "Swedbank" sākusi piedāvāt iespēju īstenot šādus projektus ar 0% bankas pievienoto likmi uz diviem gadiem no finansējuma izsniegšanas brīža. Tostarp šādi nosacījumi tiek piedāvāti A klases mājokļu iegādei vai būvniecībai.

Lasīt vairāk

Vecāka sērijveida dzīvokļa iegāde. Ar ko jārēķinās, dodoties uz banku pēc kredīta

Foto: Shutterstock


Sērijveida dzīvokļi joprojām veido lielāko skaitu dzīvokļa iegādes darījumos, taču tie kļūst arvien vecāki un to nolietojums pieaug, tādējādi ik gadu sarūk šo īpašumu vērtība.

To ņem vērā arī bankas, izsniedzot kredītu sērijveida dzīvokļa iegādei. Aizdevumiem šo īpašumu iegādei nereti tiek piemēroti striktāki nosacījumi, salīdzinot ar jaunajiem projektiem, tostarp pircējam jau sākotnēji jāiemaksā lielāka naudas summa.

"Delfi Bizness" vērsās bankās, lai uzzinātu, kā atšķiras aizdevuma nosacījumi, iegādājoties dzīvokli sērijveida daudzdzīvokļu namā no nosacījumiem dzīvokļa iegādei jaunākiem īpašumiem, un ar ko jārēķinās, dodoties uz banku.

Lasīt vairāk

Kredītu likmes kāpj. Ko šobrīd dara aizņēmēji un kā uzzināt gaidāmo maksājumu


Jau vairākus mēnešus kredītņēmējus biedē regulārās ziņas par Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumiem celt bāzes procentu likmes un ar to saistītais Euribor likmes pieaugums, no kā ir atkarīgs ikviena kredītu maksājums.

Līdz ar šo viļņošanos palielinājusies kredītņēmēju vēlme vairāk sekot līdzi tam, kā potenciāli varētu augt kredīta maksājums un pašam iedziļināties šajā informācijā. Taču nemaz tik daudz cilvēku nedodas uz banku ar vēlmi veikt reālas izmaiņas kredīta grafikā, likmes veidā, termiņos un citos nosacījumos, norāda banku pārstāvji.

Vai ir vērts apsvērt aizdevuma nosacījumu maiņu, kā pašam laicīgi uzzināt un kā aprēķināt, par cik tuvākajā laikā varētu pieaugt kredīta maksājums un cik ātri pirms maksājuma maiņas banka informē aizņēmēju, skaidro portāls “Delfi Bizness”.

Lasīt vairāk

Vai, lūdzot bankai samazināt likmi, aizņēmējs var iekļūt 'nemaksātāju sarakstā'?

Foto: Shutterstock


Pēdējā laikā, strauji paaugstinoties aizņēmumu procentu likmēm, ne viens vien kredītņēmējs dodas uz banku, lai meklētu risinājumu, kā samazināt savu ikmēneša maksājumu. Ne vienmēr tas ir gadījumos, kad jau pienākušas maksātspējas grūtības, un daļa aizņēmēju runā ar banku vēl pirms tādas radušās, lai mazinātu savu finansiālo slogu.

Lasīt vairāk

Vai ir jēga lūgt bankai pārskatīt kredīta likmi? Aizņēmēju pieredze

Foto: Shutterstock


Straujais procentu likmju pieaugums, kas būtiski palielinājis aizdevumu ikmēneša maksājumus, liek kredītņēmējiem meklēt veidus, kā šo slogu samazināt. Tādējādi bankās šobrīd novērojama palielināta aizņēmēju interese par likmju samazināšanu.

Daļai izdodas panākt likmes pārskatīšanu, citiem bankas atsaka. Vai vērts vērsties bankā ar lūgumu pārskatīt aizdevuma likmi, cik tas izmaksā un kāda kopumā ir aizņēmēju pieredze, skaidro "Delfi Bizness".

Lasīt vairāk

Uzziņai: Kā mainījies kredītņēmējiem nozīmīgais Euribor

Foto: Shutterstock


Eiropas Centrālā banka (ECB) turpina paaugstināt bāzes procentu likmes, tādēļ arī palielinās Euribor likme, kas ietekmē ikviena Latvijas kredītņēmēja aizdevuma maksājumus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!