Foto: Shutterstock

Turīgās Āzijas valsts finanšu tirgus stāsts desmitgadēm ir fascinējis finanšu pētniekus – 1989. gadā tas sasniedza savu augstāko punktu un tad pieredzēja strauju lejupslīdi, paraujot līdzi daudz uzņēmumu. Pretēji ASV un citiem lielākajiem tirgiem, kas pēc krīzēm strauji aug un regulāri pārsniedz vēsturiski labākos rādītājus, Japānas vadošais indekss 34 gadus nespēja izrāpties no bedres. Šogad gan beidzot sasniegti jauni rekordi. Daži vaicā, vai tas ir burbulis, kas atkal plīsīs, ietekmējot tirgu uz vairākiem desmitiem gadu.

1965. gadā Japānas iekšzemes kopprodukts bija ap 91 miljardu ASV dolāru, un tikai 15 gadus vēlāk tas pārsniedza vienu triljonu ASV dolāru.

Kā jau "Delfi Bizness" rakstīja pērn, tas viss atspoguļojās akciju tirgos. Ekonomikas pētnieki publikācijā "The Growth in the Japanese Stock Market, 1949-90 and Prospects for the Future" rakstīja, ka 1988. gadā Japānas akciju tirgus veidoja 44% no pasaules tirgus kapitalizācijas, bet ASV – tikai 31%. Daži avoti apgalvo, ka gadu pirms 1989. gada kritiena Japāna veidoja pat 60% pasaules akciju tirgus vērtības.

Tagad šķietami ir noticis tas, ko pērnvasar daži pareģoja: ekonomiski attīstītās valsts tirgus sāk uzrādīt aizvien labākus rezultātus.

 Daži vaicā, vai tas ir burbulis, kas atkal plīsīs, ietekmējot tirgu uz vairākiem desmitiem gadu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!