Foto: Shutterstock

Zelta nākotnes līgumu cena aprīlim, kā ziņo "CNBC", sasniegusi 2126,30 dolārus par unci, kas ir ir vēsturiski augstākā cena. Potenciāli cena varētu augt vēl.

Pirmdienas tirdzniecības sesijā zelta, kura cenu svārstības ir izteikti lēnas, nākotnes līgumu cenas pieauga par 1,46%. Tomēr tas bija gana daudz, lai pārspētu rekordu, kas bija uzstādīts vien pirms pāris dienām piektdienas tirdzniecības sesijā.

Attiecīgi zelts divas tirdzniecības dienas pēc kārtas ir uzrādījis augstus rezultātus.

Dārgmetāla cenas kāpums tiek saistīts ar investoru pareģojumiem, ka procentu likmju samazinājums, ko iepriekš visi gaidīja jau pavasarī, varētu pienākt tikai šī gada otrajā pusē.

Jāmin gan, ka, ja zelta cenas dinamikā ņem vērā inflāciju, tad šis nav vēsturiski dārgākais brīdis pret ASV dolāru. Augstāka cena bijusi 1980. gadā, kas, pārrēķinot mūsdienu cenās, būtu ap 3200 dolāriem.

"Mēs joprojām esam tālu no šī līmeņa, kas arī norāda uz potenciālo augšupeju," komentējis Pīters Būkvars, "Bleakley Financial Group" investīciju vadītājs. Viņš gan uzskata, ka zelta nākotnes līgumu cenas varētu arī tuvoties 1980. gadā rezultātiem.

Eksperts izdevumam "CNBC" skaidro, ka dārgmetāla cena aug, jo virkne pasaules valstu centrālo banku turpina savu zelta rezervju palielināšanu. Viņš saista to ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, kā rezultātā Rietumu valstīs tika konfiscēti vai iesaldēti ievērojami agresora valsts aktīvu apjomi.

"Vai varat iedomāties Ķīnas, Saūda Arābijas un citu valstu pārstāvjus, kas mierīgi saka: "Mēs tiešām vēlamies, lai visi mūsu aktīvi būtu ASV Valsts kasē"?" retoriski vaicā Bookkvars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!