Foto: Pexels
Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (11.03.-15.03.) notikumu apkopojumu.

Roboti atbalsta investorus

Regulāri tiek runāts par nepieciešamību uzkrāt un gudri ieguldīt savu naudu, jo valsts garantētā pensija šikas vecumdienas nevarēs nodrošināt. Eksperti mudina ieguldīt dažādos aktīvos un produktos, tomēr, lai arī mūsdienās tas ir daudz vienkāršāk nekā pirms desmit vai divdesmit gadiem, ir faktori, kas to ievērojami apgrūtina un finanšu jautājumu iesācēju var ļoti samulsināt. "Delfi Bizness" apkopoja informāciju par dažiem automātiskās ieguldīšanas rīkiem, kas pieejami Latvijas iedzīvotājiem un lielāko banku plāniem.

Uzzināt vairāk.

Vai ieguldīt Baltijā?

Baltijas kapitāla tirgus piedāvā arvien interesantākas investīciju iespējas, kas atsevišķos gadījumos kvalitātes un potenciālās atdeves ziņā neatpaliek no indeksa "S&P 500". Iespējams, ir pienācis brīdis vietējiem investoriem daudz rūpīgāk izvērtēt Baltijas uzņēmumu iekļaušanu savos portfeļos, kā obligāciju, tā arī akciju veidā, raksta "Eleving Group" finanšu direktors Māris Kreics.

Uzzināt vairāk.

Ziņas no pasaules

  • Akcijas rūk. ASV un Eiropas biržās ceturtdien akciju cenas pārsvarā kritās, jaunākajiem ekonomikas rādītājiem samazinot cerības, ka ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) varētu drīz pazemināt procentu likmes. "ASV ražotāju cenu dati pārsteidza ar kāpumu, kas palielināja bailes par to, ka inflācijas spiediens pieaug, un centrālās bankas nevarēs samazināt procentu likmes tik ātri, kā bija prognozēts," sacīja XTB pētījumu direktore Ketlīna Bruksa.
  • "Tesla" atsāk ražot. ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" rūpnīca Vācijā trešdien atsākusi darbību, kas pagājušajā nedēļā tika apturēta saistībā ar elektroapgādes pārrāvumu. Rūpnīca ražošanu apturēja pagājušajā otrdienā saistībā ar netālu esošās augstsprieguma līnijas ļaunprātīgu dedzināšanu, kas pārtrauca elektrības piegādi kompānijas vienīgajai ražotnei Eiropā.
  • "Volkswagen" atgūstas. Vācijas autobūves grupa pērn strādāja ar 17,9 miljardu eiro tīro peļņu, kas ir par 13,1% vairāk nekā 2022. gadā. Autoražotājs ir kāpinājis pārdoto auto skaitu. "Volkswagen" automašīnu tirdzniecība Eiropā pieaugusi par 20%, Ziemeļamerikas reģionā – par 18%, bet Ķīnā – par 1,6%.
  • IPO nāk. Sociālo mediju platforma "Reddit" akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā plāno piesaistīt finansējumu aptuveni 500 miljonu dolāru apmērā. Uzņēmums IPO iegūtos līdzekļus plāno izmantot platformas un pelnīšanas iespēju uzlabošanai. Datums "Reddit" debijai Ņujorkas fondu biržā vēl nav noteikts.
  • Jena sarūk. "Bloomberg" vēsta, ka Japānas jenas vērtība pret ASV dolāru saruka, kad valsts lielākā arodbiedrība paziņoja par algu pieaugumu. Tas tirgus vērotājiem liek domāt, ka Japānas monetārās politikas veidotāji drīz būs spiesti iet kopsolī ar pārējo pasauli un pacelt procentu likmes.
  • Kapara deficīts. Kapara cena piektdien pārsniedza 9000 ASV dolāru par tonnu, kas ir augstākais līmenis pēdējo 11 mēnešu laikā. "Bloomberg" ziņo, ka investori reaģē saistībā ar potenciālo deficīta risku.
  • Nepērk mākslu. Saskaņā ar jaunākajiem datiem pērn pasaules mākslas tirgus saruka par 4%. Tas bija trīs gadu zemākais līmenis – 65 miljardi ASV dolāru. "The Financial Times" aptaujātie eksperti to skaidro ar makroekonomisko un ģeopolitisko fonu, kas palēnināja aktivitāti.
  • Likmes kritīs. Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks norāda, ka eirozonā inflācija kļūst arvien lēnāka un tuvojas 2% mērķim, kas nozīmē, ka Eiropas Centrālā banka drīz sāks samazināt procentu likmes. Vienlaikus centrālās bankas prezidents norāda, ka vārgums ekonomikā ir ievilcies, un arī šogad strauju izaugsmi neredzēsim. Savukārt algu kāpums ir straujāks par cenu kāpumu, un iedzīvotāju pirktspēja pamazām atgūstas no inflācijas šoka.

Cenu svārstības

Ilgstpējīgi tanki un doktora grāds, lai ieguldītu

Ilgtspējas standarti (ESG) iepriekš visbiežāk tika asociēti ar zaļo dzīvesveidu un dzimumu līdztiesības jautājumiem, taču izrādās, ka iepriekš kritizētā un peltā aizsardzības industrija nemaz nav tik slikta. Vismaz investoru acīs. Par to, vai akadēmiskās zināšanas palīdz investīciju pasaulē un kā "šaujamie" "kļuva ilgtspējīgi", raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāsta investīciju uzņēmuma "Alphinox" partnere, Rīgas Tehniskās universitātes asociētā profesore un Finanšu izglītības biedrības valdes locekle Jūlija Bistrova.

'Nākotnes kapitāla' portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs sāka ieguldīt arī Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos elektroniskajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +6,7%
  • Raivis Vilūns: +29,16%
  • "SEB Roboinvestors": +16,01%

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!