Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) ekonomikas komisāram ir jāpiešķir tiesības uzlikt veto bloka dalībvalstu budžetiem, ja viņš secinātu, ka tajos nav iekļauti pienācīgi pasākumi parādu un budžeta deficīta problēmu risināšanai, ceturtdien paziņoja Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Mēs uzskatām, un es to saku visas valdības vārdā, ka mēs varam virzīties tālāk, piešķirot reālas Eiropas [Savienības] līmeņa tiesības iejaukties nacionālajos budžetos", kuri pārkāpj ES Stabilitātes un izaugsmes paktā noteiktos limitus attiecībā uz budžeta deficītu un parādu, sacīja Merkele, runājot Vācijas parlamenta apakšpalātā Bundestāgā pirms došanās uz ES samitu Briselē.

Vācijas līdere tomēr pauda nožēlu, ka visas ES valstis neesot gatavas tam, ka to nacionālajos budžetos intervenci īstenotu ES augstākā ranga amatpersonas.

Eiropas Centrālās bankas (ECB) valdes loceklis Jergs Asmusens trešdien pauda pārliecību, ka Eiropas Komisijai (EK) ir jāpiešķir tiesības noraidīt ES valstu budžeta projektus un nodot tos atpakaļ ES valstu parlamentiem.

Savukārt Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible otrdien paziņoja, ka Vācijas valdība vēlas steidzamas izmaiņas ES līgumā, kuras ļautu piešķirt plašākas pilnvaras ES ekonomikas un monetāro lietu komisāram.

Viņš pastāstīja, ka Merkele attiecīgu plānu prezentēšot pārējo ES valstu līderiem, kuri ceturtdien un piektdien pulcēsies uz samitu Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!