Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Centrāla banka (ECB) palielina spiedienu Kiprai, kuras bankām steidzami nepieciešama glābšana no bankrota. Kamēr Kipras prezidents gatavojas ceturtdien vienoties par glābšanas "plānu B", ārkārtas aizdevumu ECB valstij garantē tikai līdz pirmdienai, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

ECB ceturtdien izvirzījusi ultimātu, ka ārkārtas palīdzības piedāvājums Kiprai būs spēkā tikai līdz pirmdienai.

Tuvu maksātnespējai esošās eirozonas valsts bankas ir slēgtas līdz nākamajai otrdienai, kamēr politiķi apspriež jaunas iespējas glābt finanšu sistēmu, jo šonedēļ Kipras parlaments noraidīja glābšanas plānu, kas paredzēja aplikt ar nodokļiem naudas uzkrājumus.

Valsts prezidents Nikoss Anastasiadis ir noteicis ceturtdienu kā pēdējo termiņu jauna glābšanas "plāna B" pieņemšanai, pēc tam, kad finanšu ministrs Mihalis Sariss trešdien Maskavā nepanāca vienošanos par palīdzību no Krievijas.

"Economist" noskaidrojis, ka "plāns B" varētu paredzēt valsts pensiju fondu nacionalizāciju no šiem līdzekļiem iegūstot 4 miljardus eiro (2,8 miljardu latu), bet vēl 2 miljardus eiro (1,4 miljardu latu) varētu saņemt no Krievijas, kura, pēc Kipras varas pārstāvju domām, šādam solim piekristu, jo tas būtu ievērojami mazāks šīs valsts finansiālais zaudējums pretēji citiem scenārijiem, kas varētu attīstīties Kiprā.

Aizdevēju trijotne - Eiropas Savienība (ES), ECB un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) pagājušajā nedēļā vienojās par Kipras glābšanas plānu ar nosacījumu, ka Kiprai no nodokļiem jāiegūst papildus 5,8 miljardi eiro (4,08 miljardi latu). Nosacījumi paredzēja, ka noguldītājiem, kuru kontos ir mazāk nekā 100 000 eiro, būs jāmaksā vienreizējā nodeva 6,75% apjomā. Tie, kuru kontos ir lielāka summa, būs jāmaksā 9,9% nodeva.

Kipras parlamenta deputāti šo vienošanos noraidīja.

Jau vēstīts, ka Kipra iepriekš lūdza eiro zonas aizdevumu, jo tās finanšu sektorā ir radījusi problēmas pārāk lielā ekspozīcija uz Grieķijas ekonomiku.

"Palīdzība ir nepieciešama, lai ierobežotu riskus Kipras ekonomikai, it īpaši tos, kuri rodas no negatīvām sekām,.. ko rada finanšu sektora lielā ekspozīcija uz Grieķijas ekonomiku," bija teikts Kipras valdības paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!