Foto: AFP/Scanpix

Kipras otras lielākās bankas "Laiki Bank" Lielbritānijas struktūrvienības klienti tiks aizsargāti no nodevas, ko apmaiņā pret starptautisko aizdevēju palīdzību Kipra nolēmusi piemērot noguldījumu turētājiem, otrdien paziņoja Lielbritānijas centrālā banka "Bank of England".

Tādējādi "Laiki Bank" klienti Lielbritānijā izvairīsies no jebkādu nodevu piemērošanas to depozītiem un, kā ierasts, varēs piekļūt saviem kontiem.

"Bank of England" norādīja, ka aptuveni 270 miljoni sterliņu mārciņu (224,6 miljoni latu) noguldījumos no "Laiki Bank" Lielbritānijas struktūrvienības tiks pārvesti uz "Bank of Cyprus" Lielbritānijas struktūrvienību un pakļauti valdības kompensāciju programmai, kas vienam klientam garantē līdz pat 85 000 mārciņu (70 720 latiem).

Kipra vienojusies īstenot valsts banku sektora radikālu restrukturizāciju, lai iegūtu desmit miljardu eiro aizdevumu no starptautiskajiem kreditoriem.

Vienošanās paredz, ka "Bank of Cyprus" tiks restrukturizēta, bet otra lielākā banka "Laiki Bank" tiks sadalīta tā dēvētajā labajā un sliktajā bankā.

Turklāt noguldītāju turētāji Kipras bankās ar vairāk nekā 100 000 eiro kontos saistībā ar depozītu nodokli zaudēs ievērojamu daļu savu uzkrājumu.

Tajā pašā laikā Kipras bankas kopumā cenšas atjaunot darbību ierastajā režīmā pēc piedzīvotās 12 dienu slēgšanas. Tām arī noteikti vairāki kapitāla ierobežojumi, lai novērstu naudas aizplūšanu uz ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!