Foto: AP/Scanpix

Pēc sašķidrinātās gāzes termināļa atklāšanas 27. oktobrī Baltijas valstīs mainīsies enerģētikas karte, kā rezultātā Lietuva spēs izdzīvot bez Krievijas gāzes, paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Viņa norāda, ka par "Neatkarību" nosauktais peldošais terminālis pie Klaipēdas beigs Krievijas gāzes piegādātāja "Gazprom" monopolu un izolāciju no globālā gāzes tirgus. Komercpiegādes sāksies pēc termināļa testēšanas 2015. gada sākumā.

Termināļa gāze ne tikai nodrošinās Lietuvas enerģētisko drošību, bet arī mainīs attiecības ar Krieviju, Grībauskaite atklāja aģentūrai "Reuters".

"Tas mums sniegs daudzas iespējas un brīvību lēmumu pieņemšanā. Neviens nevarēs mūs šantažēt vai likt mums samaksāt politisku cenu," teica prezidente. "Un tas ir labākais rezultāts."

Aģentūra norāda, ka Lietuva ar gāzi spēs nodrošināt ne tikai savas valsts trīs miljonus iedzīvotājus, bet arī tās kaimiņvalstis Latviju un Igauniju.

"Mēs vairs nebūsim atkarīgi no "Gazprom" piegādēm. Pārtraukumu gadījumā mūsu terminālis spēs kalpot un apmierināt ap 90% no trim Baltijas valstīm nepieciešamā daudzuma," norādīja Grībauskaite.

Terminālis strādās ar kapacitāti četri miljardi kubikmetru gāzes gadā. Aģentūra norāda, ka trīs Baltijas valstu kopīgi patērē mazāk par pieciem miljardiem kubikmetru gāzes. Lai to nogādātu kaimiņvalstīm, Lietuva atjaunos gāzes piegādes ceļus uz Latviju, ko plānots paveikt līdz 2015. gada beigām.

Tiek ziņots, ka Lietuvas līgums ar "Gazprom" beidzas 2015. gada beigās. Grībauskaite norāda, ka ar "Gazprom" tiks turpināta sadarbība tikai tādā gadījumā, ja uzņēmums piedāvās tirgus cenu un piedalīsies tirgū kopā ar citiem gāzes piegādātājiem. Gadījumā, ja "Gazprom" samazinās gāzes piegādi, tad Lietuva vairāk iepirks gāzes no citiem piegādātājiem, tajā skaitā no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, sacīja Lietuvas prezidente.

Šī iemesla dēļ Grībauskaite norāda, ka nav satraukta par gāzes piegādēm šajā ziemas periodā.

Vienlaikus prezidente atzīst, ka terminālim nepieciešama militāra aizsardzība, un tai tiek īpaši gatavoti cilvēki, kas trenējas kopā ar Norvēģijas un NATO spēkiem.

Aģentūra norāda, ka Lietuva ap 60% elektroenerģijas iegūst caur importu, kas ir augstākais atkarības rādītājs Eiropas Savienībā.

Jau vēstīts, ka Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs svētdien pazudušo zemūdeni pie Zviedrijas krastiem sasaistīja ar gaidāmo sašķidrinātās gāzes termināļa atklāšanu Klaipēdā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!