Foto: DELFI

Lielbritānija nevar cerēt no Eiropas Savienības (ES) iegūt labumus, bet neuzņemties nekādas saistības, tā otrdien žurnālistiem Strasbūrā sacīja Eiropas Parlamenta (EP) pārrunu vedējs "Brexit' jautājumos Gijs Verhofštats.

"Terēzai Mejai nevajadzētu radīt ilūzijas," otrdien sacīja Verhofštats, komentēdams Mejas paziņojumu, ka Lielbritānija izstāsies no vienotā tirgus, bet centīsies saglābt tam vislielāko iespējamo pieeju.

"Nevajag radīt ilūzijas, ka Apvienotā Karaliste varēs baudīt Eiropas Savienības labumus, bet neuzņemties nekādas saistības," brīdināja EP pārstāvis.

Tāpat viņš sacīja, ka Lielbritānija nedrīkst vilcināties ar Lisabonas līguma 50. panta iedarbināšanu, jo jau šobrīd ilgākais laiks, kas ES un Lielbritānijai atlicis, lai panāktu vienošanos, ir maksimums 15 mēneši.

Verhofštats šādu laika termiņu pamatoja, teikdams, ka neviens nav ieinteresēts, ka 2019. gada EP vēlēšanās Lielbritānija aizvien būtu dalībvalsts un varētu tajās piedalīties.

Ziņots, ka Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja uzrunā pārējo ES dalībvalstu līderiem gatavojas teikt, ka Apvienotā Karaliste pēc ES pamešanas vēlas tirgoties ar citām dalībvalstīm tik brīvi, cik iespējams, bet nekļūs par daļēju dalībvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!