Foto: Pixabay
"Capitalia" kopā ar somu riska kapitāla fondu "Superhero Capital" investējusi 150 000 eiro Lietuvas jaunuzņēmumā "Aispeco".

"Aispeco" ir Lietuvas jaunuzņēmums, kas nodrošina ģeotelpiskas novērošanas sistēmas helikopteriem, lidmašīnām, bezpilota lidaparātiem un sauszemes transportlīdzekļiem. Uzņēmums ir izstrādājis daudzpusīgu platformu, kur operators var apvienot dažādus sensorus (kameras, LiDAR skenerus, u.c.) atkarībā no novērošanas parametriem un objekta specifikācijas. Līdz šim, piemēram, elektropārvadu līniju inspekcija ir bijusi ļoti neefektīva, tādēļ ka esošās sensoru sistēmas ir masīvas un grūti darbināmas. AISPECO tehniskais risinājums ir vienkārši uzstādāms un pielāgojams dažādiem objektiem un novērošanas uzdevumiem. Turklāt ierīces programmatūra ļauj datus ievākt ar mazāku lidojumu skaitu, kas ievērojami samazina izmaksas un padara novērošanas procesu dabai draudzīgāku. Šobrīd "Aispeco" produktus izmanto dažādi elektropārvadu līniju operatori, tostarp "Elia Group", "Manitoba Hydro", "Geodigital" un citi. Šī finansējuma raunda mērķis ir iekarot jaunus tirgus un izplesties uz citām industrijām, piemēram, dzelzceļu un gāzes vadu pārbaudi.

"Šī ir mūsu pirmā sadarbības pieredze ar fondu ārpus Baltijas valstīm. Var novērot, ka ārvalstu riska kapitāla fondi ir pastiprināti ieinteresēti investēt Baltijas valstu uzņēmumos, un tas ir lielisks indikators augstai tirgus aktivitātei un gaidāmiem citiem ārvalstu ieguldījumiem," saka "Capitalia" vadītājs Juris Grašins.

Kopumā "Aispeco" šajā finansējuma piesaistes raundā no "Superhero capital", "70Ventures" un "Capitalia" piesaistījiis finansējumu vairāk nekā 1 miljona eiro apmērā. 2020. gadā "Aispeco" veiksmīgi noslēdza savu dalību "70Ventures" akseleratorā, un kopš tā laika fonds turpina iesaistīties uzņēmuma attīstībā. Līdz šim Aispeco ir piesaistījis finansējumu kopumā 1,4 miljonu eiro apmērā.

"Mēs esam ļoti pateicīgi par nebeidzamo atbalstu un uzticību, ko saņemam no tik pieredzējušiem un panākumiem bagātiem fondiem. Šī sadarbība uzlabo "Aispeco" progresīvo attīstību," stāsta Mantas Vaskela, "Aispeco" vadītājs.

Šis ir septītais "Capitalia Co-Investment Fund" veiktais ieguldījums kopš uzņēmuma dibināšanas 2021. gada nogalē. Fonds jau ir investējis tādos veiksmīgos uzņēmumos kā "Aerones", "Bolt", "Cenos", "Favro", "Inzmo" un "Scratcher". Lai turpinātu attīstīt stauji augošus Eiropas jaunuzņēmumus, "Capitalia Co-Investment Fund" aktīvi piesaista jaunus investorus ar minimālo ieguldījuma 25 000 eiro apmērā.

"Capitalia Co-Investment Fund" ir "Capitalia" meitas uzņēmums. Kopš dibināšanas 2021. gadā fonds jau ir piedāvājis riska kapitāla finansējumu septiņiem strauji augošiem Eiropas jaunuzņēmumiem. Capitalia arī ir finansējusi apgrozāmos līdzekļus un veikusi kapitāla ieguldījumus vairāk nekā 5 000 uzņēmumos, investējot to attīstībā vairāk nekā 100 miljonu eiro.

"Superhero Capital" ir 2015. gadā dibināts agrīnās stadijas riska kapitāla fonds, kas fokusējas uz Somijas un Baltijas valstu jauno uzņēmēju atbalstu. Uzņēmums šobrīd veic ieguldījumus no sava otrā fonda EUR 40 miljonu vērtībā. Līdz šim Superhero Capital ir ieguldījis tādos jaunuzņēmumos kā Leadfeeder, Flowpayer, Printonpack.com, Cloud Factory un daudzos citos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!