Foto: Privātais arhīvs
"Tas ir kā narkotika. Jo vairāk ar to nodarbojies, jo grūtāk ir atkāpties," par savu nemitīgā attīstībā esošo darbības jomu saka Arturs Žipris, rūpniecisko procesu automatizācijas uzņēmuma "Mechanika Engineering" īpašnieks un vadītājs. Uzņēmuma nodrošinātās tehnoloģijas dara darbus, kurus cilvēki mūsdienās vairs darīt negrib.

Sarunā ar "Delfi Bizness" uzņēmējs atklāj, kā savulaik šo biznesu sāka no nulles, bez iepriekšējas pieredzes un specifiskām zināšanām šajā nozarē. Sākums nebija viegls, bet nu jau tiek spēlēts arī starptautiskā līmenī.

Ārpus darba Arturu aizrauj pavārmāksla un jaunu recepšu atklāšana, mūzika un riteņbraukšana.

Viņš atzīst, ka vēlētos vairāk miera, kas gan ir grūti apvienojams ar uzņēmējdarbību. 

Ik svētdienu lasītājus iepazīstinām ar uzņēmējdarbībā aktīviem cilvēkiem. Citas "Personība biznesā" sarunas atradīsiet šeit.

Pastāstiet svarīgāko par sevi kā personību Latvijas biznesa vidē. 

Bērnībā gribēju būt ārsts, pavārs – nekā neparasta. Interesējos par dabu un visu, kas notiek apkārt. Skolā patika fizika, ķīmija, datorzinības. Nekāda plāna nebija. Pametis mācības 10. klasē, sāku cītīgi strādāt pārdošanas piramīdas uzņēmumā. Nepagāja ne gads, līdz sapratu, ka šo darbu nevēlos darīt un vienīgā iespēja ir mācīties tālāk. Vidusskola man šķita pārāk garlaicīga, tādēļ, vērtējot visus "par" un "pret", izvēlējos mācības Rīgas Valsts tehnikumā, kur apguvu ķīmijas tehnologa arodu, paralēli strādājot arhitektūrā. Tādējādi 19 gadu vecumā man izdevās gan labi pelnīt, gan mācīties. 

2008. gada krīze ieviesa korekcijas arī manā dzīvē, un arhitektūras rūpals nu bija jābeidz. Vien gadu vēlāk, negaidīti pašam sev, kļuvu par bērnu glābējsilītes līdzautoru, un tad man tapa pavisam skaidrs – es vēlos savu dzīvi saistīt ar konstruēšanu. Drīz vien kopā ar radinieku izdomājām tēmu un ar savu uzņēmumu bijām dzimtajā pilsētā Liepājā, Kurzemes biznesa inkubatorā. Gandrīz klasiskā situācijas attīstībā gadu vēlāk mūsu ceļi ar radinieku šķīrās, un es izveidoju savu uzņēmumu. 

Kā jau izriet no nosaukuma, "Mechanika Engineering", sākotnēji bija doma veidot mehāniskus risinājumus, bet ļoti ātri ar to vien kļuva par maz. Nākamo piecu gadu laikā izaugām pat līdz robotizētiem risinājumiem un kļuvām par pirmo "Kuka" robotu pārstāvi Latvijā. 

Grūti saskaitīt, cik reižu šo gadu laikā esmu dzirdējis norādi, ka tas nav bizness, jāmeklē "normāls" darbs, jābeidz ākstīties. Sākums tiešām nebija viegls. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!