Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uzņēmums "Yandex" vienojies pārdot savu Krievijas biznesu, ieskaitot valstī iecienīto meklētāju par 475 miljardiem rubļu (5,2 miljardiem ASV dolāru). To iegādāsies vairāki Krievijas investori, raksta ārvalstu mediji.

Investoriem tiks pārdots uzņēmums "Yandex International PJSC", kas pērnā gada nogalē reģistrēts Kaļiņingradas speciālajā ekonomiskajā zonā.

"Darījums ļaus akcionāriem atgūt daļu no mūsu atsavināmo uzņēmumu vērtības, vienlaikus paverot jaunu izaugsmes potenciālu starptautiskajiem uzņēmumiem un ļaujot nodalītajiem uzņēmumiem darboties jaunu īpašnieku rokās," teikts "Yandex" valdes priekšsēdētāja Džona Bointona paziņojumā.

"Yandex" mātesuzņēmums "Yandex" NV ir reģistrēts Nīderlandē un kotēts "Nasdaq" biržā. Šī, saskaņā ar "Bloomberg" rakstīto, ir lielākā Krievijā strādājošā uzņēmuma aiziešana valstī kopš Ukrainas kara sākuma.

"Yandex" Krievijas bizness tiks nodots konsorcijam, kurā ietilpst uzņēmuma vadības locekļi un naftas uzņēmums "Lukoil".

Uzņēmums "Yandex" dibināts Maskavā 1997. gadā. 2007. gadā uzņēmums tika pārreģistrēts Nīderlandē. "Yandex" tiek dēvēts arī par Krievijas "Google".

Krievijas vienība veidoja vairāk nekā 95% no "Yandex" grupas konsolidētajiem ieņēmumiem 2023. gada pirmajos deviņos mēnešos un aptuveni 95% no tās konsolidētajiem aktīviem un darbiniekiem.

Nīderlandes uzņēmums "Yandex" NV mainīs nosaukumu un saglabās starptautisko uzņēmumu portfeli un citus aktīvus, kas nav saistīti ar Krieviju, tostarp mākslīgā intelekta mākoņa platformu un pašbraucošu tehnoloģiju izstrādāšanas uzņēmumu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!