Foto: F64

2023. gada decembrī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu vidējā cena samazinājās par 0,1%, sasniedzot 850 eiro/m2 atzīmi. Kopumā aizvadītajā gadā dzīvokļu cenas samazinājās par 7%, sarēķinājuši nekustamā īpašuma kompānijas "Arco Real Estate" analītiķi.

Gada nogalē Rīgas lielākajos mikrorajonos bija novērojamas minimālas cenu svārstības – tas saistīts ar vispārējo tirgus aktivitātes samazināšanos. Pēdējos divos mēnešos vairākos mikrorajonos cenas nav mainījušās. Tomēr, atskatoties uz 2023.gada cenu dinamiku, uzņēmums secina, ka ir bijis lielākais sērijveida dzīvokļu cenu kritums kopš 2009.gada.

Lielākais cenu samazinājums kopš gada sākuma bijis Zolitūdē ( par 10%). Citos lielākajos Rīgas mikrorajonos cenas 2023. gada laikā pazeminājušās 3-8 % robežās. Galvaspilsētā cenas bija par vidēji 48% zemākas nekā 2007. gada 1. jūlijā, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi – 1620 eiro/m².

Sērijveida dzīvokļu augstākās cenas decembrī arvien bijušas Teikā, kur viena kvadrātmetra vidējā cena bijusi 1069 eiro/m². Savukārt zemākā vidējā cena decembrī bija Bolderājā – 646 eiro/m².
Dārgākie šāda tipa mājokļi kā allaž bijuši 119. un 104. sērijas mājās; apmierinošā stāvoklī esošo divistabu dzīvokļu cena bijusi 51-55 tūkstošus eiro robežās atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt lētākie dzīvokļi ir t.s. lietuviešu projekta mājas (divistabu dzīvokļu cenu amplitūda ir 30-41 tūkstotis eiro), un Hruščova laika mājas ( 27-43 tūkstoši eiro atkarībā no mikrorajona).

"Arco Real Estate" akcentē, ka dzīvokļu piedāvājums, kā tas ir raksturīgi gada nogalēs, strauji samazinājās. Tomēr tas bijis augstāks nekā vēl pirms gada (aptuveni par 10%). Kopumā decembrī piedāvāti nedaudz vairāk nekā 1300 dzīvokļi pilsētas lielākajos mikrorajonos. Visplašākā izvēle bijusi Ķengaragā, savukārt mazākā – Bolderājā. Visvairāk piedāvājumu skaits samazinājās Pļavniekos (par 30%). Vienīgi Mežciemā decembrī dzīvokļu piedāvājums saglabājās bez izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!