Foto: Midjourney/DELFI
2023. gada notikumus nekustamā īpašuma tirgū lielā mērā diriģēja pieaugošās aizdevumu likmes. Mājokļu iegāde, izmantojot kredītu, strauji sadārdzinājās, attiecīgi potenciālie pircēji atkal pievērsās sekundārajam tirgum, tostarp dzīvokļiem padomju laika sērijveida mājās. Citi lūkojās īres segmenta virzienā. Dārgā nauda ietekmējusi arī investoru un attīstītāju lēmumus. Tiesa, darījumi arvien notika, mazāki un lielāki projekti sākti un turpināti.

"Delfi Bizness" piedāvā "pārlapot" lasītāju šā gada visvairāk novērtētos rakstus nekustamā īpašuma sadaļā.

Pērku īpašumu no nerezidenta. Kas jāzina par darījumiem ar Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem

Foto: LETA


Nekustamā īpašuma sludinājumos biežāk nekā agrāk ir pamanāmi objekti, kas pieder nerezidentiem, kuri tagad mēģina tos pārdot.

Lasīt vairāk

'Prieks par gaismu logos'. Atgriež apritē gandrīz 100 īres dzīvokļus Rīgas centrā

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI


Pāris desmitgades krāšņais un apjomīgais nams Rīgas centrā, Dzirnavu un Krišjāņa Valdemāra ielas stūrī, stāvēja tukšs. Tā divpadsmit atlanti pamazām zaudēja savu diženumu, arī pa kādam "miesas" gabalam, gaidot kārtu, kad ēka tiks atjaunota.

Lasīt vairāk

0% – mārketinga triks vai atspaids mājokļu pircējiem? ‘Swedbank’ gājienu vērtē tirgus eksperti

Foto: Shutterstock


Ar paziņojumu veicināt pāreju uz ilgtspējīgiem risinājumiem, "Swedbank" sākusi piedāvāt iespēju īstenot šādus projektus ar 0% bankas pievienoto likmi uz diviem gadiem no finansējuma izsniegšanas brīža. Tostarp šādi nosacījumi tiek piedāvāti A klases mājokļu iegādei vai būvniecībai.

Lasīt vairāk

Ticams scenārijs? Pircēji atgriežas pie padomju laika sērijveida mājokļu iegādes

Foto: LETA


Šis gads mājokļu tirgū Latvijā ir sācies ar visai krasu jaunu dzīvokļu pirkšanas aktivitātes kritumu, sarēķinājusi nekustamo īpašumu kompānija "Arco Real Estate". Tomēr Baltijas mērogā Latvijā mājokļu pieejamība ir augstāka nekā kaimiņos.

Lasīt vairāk

Stāsts ar laimīgām beigām: saglābj un apritē atgriež jūgendstila pērli

Foto: DELFI


Ēku Vīlandes ielā 11, Rīgas Klusajā centrā, droši var ierindot starp pirmajiem jūgendstila namiem galvaspilsētā, kurš gan ilgus gadus gāja postā, cieta no ugunsnelaimes un pamestības. Taču šā gada beigās šis nams, atjaunots un pārbūvēts, varētu sagaidīt pirmos iemītniekus.

Lasīt vairāk

Igauņu uzņēmējs atdzīvinājis Svētupes muižu, kas jau bija atzīta par graustu

Foto: Publicitātes foto


Igauņu uzņēmējs Raimonds Perns (Raimond Pärn) jau grausta statusā nonākušo Svētupes muižu noskatīja, pa Tallinas šoseju dodoties pie biznesa partneriem Rīgā, un 2018. gadā tā nonāca viņa īpašumā. Kopš tā laika paveikts daudz, galvenokārt par paša līdzekļiem, un Limbažu novadā esošais muižas komplekss atguvis dzīvību.

Lasīt vairāk

Kārtējā mirusī zona? Brīvības ielu vērtē nekustamā īpašuma eksperti

Foto: DELFI Kolāža (F64/Mārtiņš Purviņš, DELFI)


Abas – Čaka un Brīvības iela – Rīgā pēdējos gados peltas un konkurē par biznesam un dzīvošanai netīkamākās ielas titulu. Brīvības ielā pērn pat notika pikets ar mērķi pievērst tai uzmanību, padarīt humānāku, neizmantot tikai tranzītam.

Lasīt vairāk

'Nekustamais īpašums ir zaudējis savu pievilcību' – investīciju eksperts par pieaugušo likmju ietekmi

Foto: Ilmar Saabas, DELFI


Galvenais, ko nekustamā īpašuma tirgus dalībnieki šobrīd gaida, – procentlikmju kāpuma beigas, uzskata Baltijas valstīs lielākā nekustamā īpašuma fondu pārvaldnieka Igaunijas AS "EfTEN Capital" dibinātājs un valdes priekšsēdētājs Viljars Arakass (Viljar Arakas).

Lasīt vairāk

Igauņi 'iedegušies' attīstīt modernu pilsētvidi Rīgas centrā

Foto: Publicitātes attēli


2024. gadā Rīgas centrā, Lāčplēša ielā, iepretī "Zuzeum", plānots sākt jauna daudzfunkcionāla kvartāla būvniecību. Igaunijā bāzētā investīciju un nekustamā īpašuma attīstīšanas kompānija "Estmak Capital" tā izveidē plāno ieguldīt gandrīz 50 miljonus eiro.

Lasīt vairāk

Auksta un tukša. Kas notiek ar Pasaules tirdzniecības centra ēku

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI


Tieši pirms diviem gadiem – 2021. gada 1. aprīlī – VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) pārtrauca Pasaules tirdzniecības centra Rīgā, Elizabetes ielā 2, ekspluatāciju. Toreiz tika aktīvi apspriesta, tomēr vēlāk noraidīta iecere par Rīgas koncertzāles atrašanos tajā, izskatīti varianti par dažādu ministriju pārcelšanu. Tomēr ēka aizvien ir tukša un nav lielas skaidrības par to, kad tas varētu mainīties. Tikmēr ēkas uzturēšana valstij izmaksā vairākus desmitus tūkstošus eiro mēnesī .

Lasīt vairāk

Mazās mājsaimniecības pakāpeniski tiks izstumtas no jauno mājokļu tirgus? Ko rāda aprēķini

Foto: Shutterstock


Divu cilvēku mājsaimniecībai jauna dzīvokļu cena vēl arvien ir "paceļama", savukārt viena cilvēka mājsaimniecība no šī tirgus segmenta jau pamazām tiek izstumta, izriet no nekustamo īpašumu kompānijas "Colliers Latvia" aprēķiniem.

Lasīt vairāk

Kamēr Vecrīgā vēl svilpo vējš, Klusajā centrā bizness atkal uzņem apgriezienus

Foto: Shutterstock


Rīgā nekad nav bijis vienas izteiktas iecienītākās tirdzniecības ielas vai zonas. Pēdējās desmitgadēs daudzi tirgotāji ir izvēlējušies pārcelties uz lielajiem iepirkšanās centriem. Covid-19 pandēmija vēl vairāk mainīja pilsētas centra biznesa ainu ēku pirmā stāva līmenī. Kas šobrīd notiek galvaspilsētas centrālajā daļā, kādi uzņēmumi tur izvērš savu darbību, cik izmaksā komercplatības? To skaidro "Delfi Bizness".

Lasīt vairāk

No viena eiro līdz trim miljoniem. Kādas muižas un pilis var nopirkt Latvijā

Foto: Publicitātes foto


Nupat visai skaļi izskanēja stāsts, kā Lielstraupes pils bijušo īpašnieku dzimtas pēctecis vēlējās atgūt savu senču mājvietu un kā viņam to nedeva. Skaidrs, ka tajā, kāpēc viņam vajadzēja tieši šo pili, sava loma bija dzimtas vēsturei, taču, ja vēlme ir vienkārši kļūt par muižas īpašnieku vai pils saimnieku, Latvijā ir gana daudz iespēju, kur "izvērsties".

Lasīt vairāk

Foto: Birojs sev un citiem. Pabeidz Hāmaņa muižas atjaunošanu

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI


Gandarījums un arī atvieglojums – pēc Hāmaņa muižiņas atjaunošanas pabeigšanas Pārdaugavā, Rīgā, savas emocijas neslēpj tulkošanas uzņēmuma "Ad Verbum" līdzīpašnieks Viestarts Vidiņš.

Lasīt vairāk

Ieguldīt īres mājoklī vai depozītā – kas izdevīgāk?

Foto: Midjourney/DELFI


Latvijas kaimiņvalstī Lietuvā nekustamais īpašums tradicionāli ir populārs ieguldīšanas veids. Tā kā pēdējā laikā kredīti ir kļuvuši dārgāki, bet noguldījumi iedzīvotāju acīs ir kļuvuši būtiski pievilcīgāki, "Delfi" kolēģi Lietuvā pētījuši, kādi apsvērumi paturami prātā tiem, kas šobrīd domā, vai vērts ieguldīt īres īpašumā, vai varbūt izvēlēties termiņnoguldījumus. "Delfi Bizness" arī vietējiem ekspertiem jautāja, kāda situācija ar īres mājokļu ienesīgumu šobrīd ir Latvijā.

Lasīt vairāk

Slavenākais Rīgas centra grausts Marijas ielā: atļaujas ir, jāgaida rīcība

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI


Bēdīgi slavenajam Rīgas centra graustam Marijas ielā 6 ilgi nav veicies – tā īpašnieki savstarpēji nav spējuši vienoties, ēkas stāvoklis pasliktinājies –, taču kopš 2019. gada nogales tas ir nonācis viena cilvēka rokās, un, iespējams, tagad nams varētu tikt sakopts un atjaunots. "Delfi Bizness" skaidro, vai un kas notiek ar šo īpašumu 2023. gadā.

Lasīt vairāk

Ar industriālajiem parkiem vien nepietiek. 'Piche' mērķē augstu arī mājokļu tirgū

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI


Lielākais industriālo parku attīstītājs Latvijā – vietējā kapitāla uzņēmums "Piche" – ir spēris vairākus soļus pretī tam, lai vietējā tirgū pacīkstētos arī ar mājokļu attīstīšanas smagsvariem. Tā pirmajā īstenotajā dzīvojamā sektora projektā "Dižozoli" Mārupē jau mīt cilvēki, bet plānos ir turpināt būvniecību kā Pierīgā, tā galvaspilsētā.

Lasīt vairāk

Čiekurkalns ir jaunais Āgenskalns. Mājokļu attīstītājs 'Tepat grupa' kaļ attīstības plānus

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI


Šo laiku, kamēr ekonomika kopumā un dzīvokļu pārdošanas aktivitāte bremzējas, var izmantot produktīvi, gatavojoties nākamajam – izaugsmes – posmam, ir pārliecināts mājokļu attīstīšanas uzņēmumu grupas "Tepat grupa" izveidotājs Voldemārs Siliņš.

Lasīt vairāk

Vai tiešām jebkur un 'viens divi' gatava. Prasības, būvējot moduļmāju

Foto: Shutterstock


Pēdējos gados, racionāli vērtējot iespējas tikt pie savas sapņu mājas, cilvēki vairs tik ļoti nerauc degunu par iespējām būvēt vai pirkt to no koka. Neliela koka namiņa risinājums nereti tiek izvēlēts arī vasarnīcai vai pirtiņai. Un nereti ļaudis spriež, ka šāds risinājums nozīmē vienkāršāku būvniecības procesu, salīdzinot ar mūra māju, ka šādu ēku, jo īpaši mazu, var "uzlikt" jebkur un tādai pat īsti pamati nav nepieciešami.

Lasīt vairāk

Kaldina plānu par jaunu dzīvojamo kvartālu Skanstē

Foto: Publicitātes attēli


Ap 2025. gadu Rīgas centram līdzās esošajā Skanstē nekustamā īpašuma attīstītājs "Pillar" plāno piedāvāt aptuveni 270 jaunus dzīvokļus.

Lasīt vairāk

Draud nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums

Savulaik līdz 2025. gadam tika "iesaldētas" nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, kurām ir tieša saistība ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), pretējā gadījumā daļai mājsaimniecību un uzņēmēju būtu ievērojami pieaudzis maksājums par īpašumu. Šis termiņš nepielūdzami tuvojas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!