Foto: Publicitātes foto

Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas (EESK) Pilsoniskās sabiedrības balvu šogad ieguvis projekts no Īrijas, kas radījis kopienu, lai palīdzētu senioriem mazināt vientulības sajūtu.

Balva šogad tika veltīta mentālajai veselībai. Kā balvu pasniegšanas ceremonijā ceturtdien, 7. martā, norādīja komitejas prezidents Olivers Repke, pandēmija un karš Ukrainā ir palielinājis trauksmes sajūtu un depresiju cilvēkos visā Eiropā. Viņš ir gandarīts, ka pilsoniskā sabiedrība dod ieguldījumu kopējā veselības sistēmā, sniedzot tādus pakalpojumus, kas palīdz riska grupām cīnīties ar šo kluso, bet izplatīto epidēmiju.

Pirmo vietu un naudas balvu – 14 000 eiro – ieguva Īrijas labdarības fonda "Third Age Foundation" projekts "AgeWell". Izmantojot lietotnes un fiziska apmeklējuma kombināciju, projekts piedāvā emocionālu atbalstu, komunikāciju un kalpo arī kā veids, kā sekot līdzi seniora veselības stāvoklim. Ar šī projekta palīdzību Īrijas Mītas grāfistē atbalstu saņēmuši jau vairāk nekā 500 cilvēku.

Arī pārējie laureāti saņēma naudas balvas – katrs 9000 eiro.

Otro vietu ieguva "Pro Lapinlahti" biedrība no Somijas, kas veido kopienas centru, lai palīdzētu uzlabot cilvēku mentālo veselību. Centrs ir izvietots bijušajā Helsinku slimnīcā un organizē dažādus seminārus un pasākumus. Katru gadu to apmeklē vairāk nekā 50 000 cilvēku.

Trešajā vietā ierindojās "Integra" – organizācija no Slovākijas – ar projektu "Crazy? So what!". Iniciatīva palīdz jauniešiem veicināt izpratni par mentālo veselību. Projekta ietvaros profesionāls eksperts un pieaugušais ar personisku pieredzi garīgo saslimšanu jomā runā ar skolēniem (vecumā no 15 līdz 20 gadiem) un sniedz tiešu ieskatu par mentālām saslimšanām un ceļu uz atveseļošanos. Programmu pozitīvi uztvēruši arī skolēni, jo tas mudina atklātāk runāt par savu mentālo veselību.

Ceturto vietu ieguva Somijas "Lilinkoti" fonds, kas izstrādājis divas spēles, kas palīdz stiprināt mentālo veselību. Spēlēs radīta futūristiska pasaule, kur, izvirzot konkrētus mērķus, tiek veicināts spēlētāja ceļš uz atveseļošanos. Spēles ir paredzētas, lai atveseļotos no garīgām saslimšanām un dažādām atkarībām.

Savukārt piekto vietu ieguva Itālijas bezpeļņas organizācija "Animenta" ar projektu "Telling Stories for Good". Tā mērķis ir mainīt stereotipus par ēšanas traucējumiem. Organizācija veicina izpratni gan ar programmām tiešsaistē, gan stāstot par ēšanas traucējumiem skolēniem. Izveidotas arī virtuālas tiešsaistes vakariņas, kas mudina jauniešiem pieiet ēdienreizēm veselīgi.

Balvu, kurā tiek godināti privātpersonu, pilsoniskās sabiedrības organizāciju un uzņēmumu īstenotie bezpeļņas projekti, EESK pasniedz jau 14. reizi. Šogad tika pieteikti vairāk nekā 100 projekti no 23 valstīm, bet laureātus izvēlējās žūrija.

Katru gadu balvai tiek izvēlēta cita tēma, kas aptver svarīgu EESK darba jomu. Iepriekšējos gados balva tika veltīta tādām tēmām kā darbs ar jaunatni un palīdzības sniegšana Ukrainai, klimats, cīņa ar kovidu, dzimumu līdztiesība, migrācija un citām.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!