Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ar kārtējo lēmumu paketi pārkāpumu lietās Eiropas Komisija tiesiski vēršas pret dalībvalstīm, kuras nav izpildījušas tām ar Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem uzliktos pienākumus. Lēmumi aptver dažādas nozares un dažādas ES politikas jomas, un to mērķis ir nodrošināt ES tiesību aktu pareizu piemērošanu ES pilsoņu un uzņēmumu labā, informē EK pārstāviecība Latvijā.

Pārkāpumi ir konstatēti sešās jomās – vide, iekšējais tirgus, rūpniecība, uzņēmējdarbība un MVU, migrācija, iekšlietas un drošības savienība, tiesiskums, enerģētika un klimats, kā arī mobilitāte un transports.

Ar vēstulēm EK ir vērsusies pie vairākām dalībvalstīm, prasot pilnvērtīgi ieviest ES noteiktās direktīvas. Piemēram, Vācija vēstuli saņems par to, ka nav apmierinoši īstenoti Putnu direktīvā noteiktie pasākumi savvaļas putnu saglabāšanai, bet Bulgārija, Kipra un Slovēnija saņems vēstuli ar aicinājumu pilnveidot vēršanos pret teroristiska satura izplatīšanu tiešsaistē.

EK ir lēmusi arī vērsties Eiropas Savienības Tiesā pret Īriju par nespēju aizsargāt kūdras purvus - valsts nav piemērojusi Dzīvotņu direktīvu tā, lai teritorijas, kas noteiktasa par augstu purvu biotopiem tiktu pasargātas no kūdras ieguves. Tiesas priekšā būs jāstājas arī Grieķijai, jo tā nav pabeigusi savu upju baseinu apsaimniekošanas plānu pārskatīšanu, kā arī Itālijai, jo tā nav pilnībā izpildījusi savus pienākumus attiecībā uz komunālo notekūdeņu savākšanu un attīrīšanu.

Tiesvedība draud arī Itālijai, jo tā nav veikusi pasākumus "Natura 2000" teritoriju aizsardzībai un pārvaldībai.

Vēstuli no EK saņems arī Latvija, jo nav nodrošinājusi atbilstību lēmumam par Eiropas apcietināšanas orderi. Latvija nav pareizi savos tiesību aktos pārnesusi noteikumus par fakultatīvo pamatojumu atteikumam izpildīt Eiropas apcietināšanas orderi.

Sīkāk par katras dalībvalsts pārkāpumiem var lasīt te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!