Foto: Publicitātes foto

Martā Igaunijas uzņēmums "Fibenol" paziņoja par savu ieceri Latvijā attīstīt biorafinēšanas rūpnīcu, un kopējais investīciju apjoms sasniegtu 600 līdz 700 miljonus eiro. Latvijas premjerministre Evika Siliņa, tiekoties ar "Fibenol" vairākuma akcionāru Raulu Kirjanenu, paudusi atbalstu šī projekta īstenošanai, uzsverot kokrūpniecības sektora būtisko lomu Latvijas ekonomikā, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

"Fibenol" pilotprojekta ražotne tika izveidota Igaunijā, Imaverē. Projekts ir saņēmis Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas "Apvārsnis 2020" atbalstu. Pašlaik kopējās investīcijas pilotprojekta ražotnē ir sasniegušas aptuveni 70 miljonus eiro, no kuriem Eiropas Savienības ieguldījums ir gandrīz 20 miljoni eiro.

""Fibenol" ir nozīmīgs investīciju projekts ne tikai apjoma ziņā, bet potenciāli arī ietekmē uz ekonomiku. Atbalstot projektu, tam jau šobrīd ir piešķirts "Zaļā koridora" statuss, kas nozīmē, ka dažādi administratīvie jautājumi tiks risināti paātrinātā tempā," informē Siliņa.

Uzņēmums "Fibenol" Latvijā plāno izveidot komerciāla mēroga biorafinēšanas rūpnīcu, kas balstīsies uz patentētu un tirgū jau gatavu tehnoloģiju "Sunburst".

Biorafinēšana ir koksnes pārstrādes veids, kas koncentrējas uz biomasas pārvēršanu funkcionālos biomateriālos un koksnes cukurā, piedāvājot ilgtspējīgas alternatīvas tādiem naftas produktiem kā fenols, bitumens un polietilēns, kā arī nodrošinot izejvielas rūpnieciskās fermentācijas procesos.

Šai nozarei ir būtiska nozīme pārejā uz videi draudzīgāku un ilgtspējīgāku ekonomiku, piedāvājot alternatīvas, lai samazinātu atkarību no fosilajiem resursiem īpaši ķīmijas un materiālu rūpniecībā, skaidro LIAA. Latvija var lepoties ar lielākajiem meža resursiem Baltijas valstīs, un tas esot svarīgs arguments, kāpēc "Fibenol" izvēlējās rūpnīcu attīstīt šeit.

AS "Latvijas valsts meži" valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš norāda: "Biorafinēšanas rūpnīcas izveide veicinās sīkkoksnes pārstrādi tepat Latvijā, tādējādi palielinot meža apsaimniekošanas efektivitāti un uzlabojot meža kopšanas iespējas visiem meža īpašniekiem Latvijā. Vienlaikus šādas rūpnīcas esamība Latvijā samazinātu neapstrādātas koksnes eksportu, sekmējot gan resursu efektīvāku izmantošanu biobāzētu materiālu sektorā, gan arī uzlabojot Latvijas oglekļa bilanci."

Savukārt Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta (LVKĶI) Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Dr. Jānis Rižikovs akcentē, ka Latvijā ir uzkrāta gandrīz 80 gadu pieredze pētniecībā, lai iegūtu produktus ar augstu pievienoto vērtību ne tikai no koksnes un tās pārstrādes blakusproduktiem, bet arī no cita veida zaļās biomasas. "Mums ir sešas laboratorijas, kas pārklāj ne tikai visu biomasas sastāvdaļu (celulozes, lignīns un hemicelulozes) pārstrādes iespējas, bet nodarbojas arī ar pētniecību biorafinēšanas, polimēru ķīmijas, bioinženierijas un koksnes aizsardzības jomā. "Fibenol" rūpnīca radīs ne tikai jaunas darba vietas, bet arī trīs izejvielu plūsmas tālākai pārstrādei produktos ar augstu pievienoto vērtību," piebilst Rižikovs.

Būtiska loma biorafinēšanas nozares attīstībā ir arī zinātniskajai kapacitātei. Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) jau ir paudusi apņemšanos iesaistīties šī projekta realizācijā, nodrošinot nepieciešamo pētniecības atbalstu.

"Fibenol" rūpnīcā ražotie biomateriāli sniegs ieguldījumu arī turpmāku inovāciju ieviešanā visā produktu vērtību ķēdē, radot jaunas iespējas Latvijas nozarēm, kuru mērķis ir pārorientēties no fosiliem materiāliem un kļūt videi draudzīgākiem, norāda LIAA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!