Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) otrdien lēmusi daļēji reģistrēt Eiropas pilsoņu iniciatīvu "Eiropas kanabisa iniciatīva", liecina EK paziņojums. Iniciatīvas autori aicina Komisiju veicināt piekļuvi medicīniskajam kanabisam.

EK pilsoņu iniciatīvas autori aicina Komisiju, pirmkārt, sasaukt Eiropas pilsoņu asambleju par kanabisa politiku, tostarp sodiem un dalībvalstu politikas konsekvenci. Otrkārt, veicināt piekļuvi medicīniskajam kanabisam un ļaut ārstnieciskiem mērķiem izrakstīta kanabisa un tā atvasinājumu pārvadāšanu nolūkā nodrošināt tiesību uz veselību pilnīgu izmantošanu. Un, treškārt, piešķirt nepieciešamos resursus kanabisa ārstniecisko mērķu izpētei

EK secināja, ka iniciatīvu var reģistrēt tikai attiecībā uz otro un trešo mērķi, jo tikai šie mērķi atbilst reģistrācijas prasībām. Komisijai bija jāatsaka iniciatīvas pirmā mērķa reģistrācija, jo tiesību akta priekšlikuma iesniegšana šajā jautājumā ir ārpus EK pilnvarām.

Komisija pagaidām nav skatījusi priekšlikumus pēc būtības. Lēmumam par iniciatīvas reģistrāciju, ciktāl tas attiecas uz tās otro un trešo mērķi, ir juridisks raksturs, un tas neskar ES galīgos juridiskos un politiskos secinājumus par šo iniciatīvu un rīcību, ko tā pēc nepieciešamības veiktu gadījumā, ja iniciatīva saņemtu vajadzīgo atbalstu.

Daļējā reģistrācija tika veikta, ievērojot divpakāpju procedūru, kuras pirmajā posmā organizatori tika aicināti grozīt sākotnējo iniciatīvu, ņemot vērā EK sākotnējo novērtējumu.

Tagad iniciatīvas autoru rīcībā ir seši mēneši, lai uzsāktu parakstu vākšanu.

Ja gada laikā Eiropas pilsoņu iniciatīvu atbalstīs vismaz viens miljons iedzīvotāju no vismaz septiņām dalībvalstīm, EK būs jāreaģē. Komisijai būs jāpieņem lēmums, vai rīkoties atbilstoši iniciatīvā izvirzītajai prasībai, un jāpamato savs lēmums.

Eiropas pilsoņu iniciatīvas tika ieviestas ar Lisabonas līgumu kā iespēja pilsoņiem noteikt ES darba kārtību.

Pēc oficiālās reģistrēšanas Eiropas pilsoņu iniciatīva dod iespēju vienam miljonam iedzīvotāju no vismaz septiņām ES dalībvalstīm aicināt EK ierosināt tiesību aktus jomās, kurās Komisijai ir šādas pilnvaras.

Kopš EPI ieviešanas Komisija ir reģistrējusi 110 iniciatīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!