Foto: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Parlaments (EP) plāno iesūdzēt tiesā Eiropas Komisiju (EK) par tās pretrunīgi vērtēto lēmumu pagājušā gada beigās atbloķēt vairākus miljardus Ungārijai paredzēto līdzekļu, lēmumā iesaistītās amatpersonas paziņojušas medijam "Politico".

EP Juridiskā komiteja (JURI) pirmdien, 11. martā, gandrīz vienbalsīgi – 16 par un viens pret – nobalsojusi iesūdzēt EK tiesā par tās pienākumu aizsargāt nodokļu maksātāju naudu no ļaunprātīgas izmantošanas nepildīšanu.

EK decembrī lēma atbloķēt 10 miljardus eiro, kas Ungārijai pienācās no Eiropas Savienības (ES) fondiem. Tie iepriekš iesaldēti saistībā ar bažām par cilvēktiesību pārkāpumiem un tiesiskumu valstī, norāda "Politico".

Lēmums pieņemts dienu pirms samita, kurā līderi gatavojās apspriest jaunu palīdzību Ukrainai un tās iespējamu pievienošanos ES. Ungārijas premjerministrs šos soļus draudējis bloķēt.

EK prezidentes Urzulas fon der Leienas lēmums atsaldēt līdzekļus saskārās ar kritiku no EP deputātu puses, kuri apsūdzēja viņu par piekāpšanos Orbāna šantāžai. EK preses pārstāvis gan otrdien uzsvēris: "Komisija uzskata, ka tā rīkojās saskaņā ar ES tiesību aktiem, un tā aizstāvēs savu lēmumu ES tiesās."

Medijs informē, ka politisko grupu līderi tiksies ceturtdien, lai dotu noslēdzošo zaļo gaismu EP prezidentei Robertai Metsolai vērsties pret EK tiesā līdz 25. marta gala termiņam.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!