Foto: Shutterstock

"Bitcoin" aizvadītās nedēļas nogalē piedzīvoja strauju vērtības kritumu. Pāris stundu laikā slavenākā un vērtīgā kriptovalūta zaudēja 9%. Lai gan pēc tam daļa zaudējumu tika atgūti, investoru vidū pastāv bažas.

"Delfi Bizness" nesen vēstīja, ka "Bitcoin" nule piedzīvojis cenas ziņā stabilākās 90 dienas kopš 2016. gada. Kaut arī tas nebija pozitīvs signāls investoriem, kuri cer ar šo kriptovalūtu nopelnīt, tas bija sava veida garants, ka kriptovalūtās ieguldīt kļūst drošāk.

Tomēr šis miera periods aizvadītajā nogalē beidzās. Pēdējo mēnešu laikā "Bitcoin" cena (atkarībā no platformas) turējās pie 30 000 ASV dolāru par vienu monētu robežas, bet šobrīd tā grozās ap 26 tūkstošiem.

To izraisīja vairāki faktori.

Kā raksta CNBC, viens no faktoriem bija ASV fiskālās telpas uzraugu paustais, ka inflācijas apkošanas vārdā var nākties turpināt celt procentu likmes. Tas nozīmē, ka "lēta nauda", ko izmantot riskantās investīcijās, nebūs pieejama, tādēļ investori izvēlēsies ieguldīt naudu drošākos aktīvos, piemēram, valstu obligācijās vai akcijās.

Otrs iemesls varētu būt saistīts ar ziņām, ka odiozā miljardiera Īlona Maska kompānija "SpaceX" ir pārdevusi savus kriptovalūtu uzkrājumus. Masks iepriekš ar saviem komentāriem un ieteikumiem ir spējis ietekmēt kriptovalūtu cenu. Viņš arī tādēļ ir iekūlies nepatikšanās, jo tiek apsūdzēts par manipulāciju ar cenu.

"The Wall Street Journal" publicēja informāciju, ka "SpaceX" gan 2021. gadā, gan pērn atbrīvojusies no ievērojama daudzuma šī kriptovalūtu aktīva, tomēr, kā norāda eksperti, tas nav nedz vienīgais, nedz izšķirošais faktors, kāpēc "Bitcoin" cena kritās.

Kā sarunā ar "Reuters" norāda finanšu analītiķu firmas "Enigma Securities" eksperts Džozefs Edvards, tirgū trūkst mazu investoru entuziasma. Proti, kriptovalūtas, pretēji akcijām, ir vērtas tikai tik, cik potenciālie ieguldītāji par tām ir gatavi maksāt. Tāpat tās nerada nekādu papildu vērtību un netiek balstītas ne ar kādiem citiem aktīviem, ne, piemēram, valstu garantijām. Tādējādi cenu līmeni uztur investoru entuziasms un gatavība maksāt konkrētu summu par šo digitālo monētu.

Eksperti atgādina, ka entuziasms tirgū varētu atgriezties, ja ASV finanšu tirgus uzraugi atļaus vairākām lielajām investīciju kompānijām izveidot "Bitcoin" ETF fondus, ko tās varēs piedāvāt saviem ASV klientiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!