Foto: Unsplash
Igaunijas elektroenerģijas cena šodien un rīt būs ievērojami zemāka nekā Latvijas un Lietuvas elektroenerģijas cenas, liecina "Nord Pool" biržas dati.

Igaunijā 16. augustā vidējā cena ir 22,21 eiro par MWh, bet Latvijā un Lietuvā – 105,80 eiro par MWh.

17. augustā Igaunijā vidējā cena būs 28,5 eiro par MWh, savukārt Latvijā un Lietuvā –164,65 eiro par MWh.

Kā skaidro "Augstsprieguma tīkls" pārstāvji, šodien un rīt uz Igaunijas un Latvijas robežas notiek plānotie remonta darbi, kā rezultātā ir samazināta elektroenerģijas caurlaides spēja, kas ietekmē arī elektrības cenu.

Cenu starpība rodas, jo Igaunijai ir iespēja importēt būtiski lētāku elektroenerģiju no Somijas.

Igaunijas un Latvijas pārvades sistēmu operatori ("Elering" un AST) par plānotajiem remontdarbiem informē "Nord Pool" platformā.

Pēc tur esošās informācijas redzams: nav sagaidāms, ka tik zema caurlaides spēja tuvākajā laikā atkārtosies, caurlaidei saglabājoties, kā līdz šim vasarā.

"Būtiski atzīmēt, ka caurlaides spēja uz Latvijas – Igaunijas robežas šovasar ir uzlabota, noslēdzoties Valmieras-Tartu starpsavienojuma rekonstrukcijai. Šobrīd notiek darbi pie otras līnijas rekonstrukcijas, kuru plānots pabeigt nākamā gada pavasarī, kas veicinās cenu izlīdzināšanos starp tirdzniecības zonām," skaidro AST.

Abi projekti ir daļa no Baltijas elektroenerģijas sistēmu sinhronizācijas projekta ar Eiropu 2025. gadā.

"Delfi Bizness" jau rakstīja, ka elektroenerģijas cenas Rietumeiropā šovasar ne reizi vien "paviesojušās" negatīvā teritorijā. Pieprasījumam būtiski nemainoties, negatīvas cenas kontinentā varēs redzēt aizvien biežāk, prognozē nozares eksperti.

Arī Latvijā šogad vairākas reizes elektrības cenas noslīdējušas zem nulles, tomēr tas notiek krietni retāk nekā citur Eiropā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!