Foto: LETA

VAS "Privatizācijas aģentūra" (PA) ir pabeigusi bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, kura ietvaros "Ripplewood" un divpadsmit starptautisku investoru grupa kļuvusi par kredītiestādes akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro, informē PA.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabā 25% bankas akciju. Papildus jaunie akcionāri kopā ar ERAB palielināja bankas "Citadele" pamatkapitālu par 10 miljoniem eiro.

PA informē, ka atbilstoši valdības lēmumam no bankas "Citadele" akciju pārdošanas iegūtos līdzekļus aģentūra izmantos valsts garantēto saistību pret ERAB dzēšanai. Valsts saistības par ieguldījumiem "Citadelē" un "Revertā" ir 88 miljoni eiro, no kuriem 77 miljoni eiro jāsedz naudas izteiksmē, bet 11,21 miljoni eiro – ar PA subordinētā aizdevuma bankai "Citadele" nodošanu ERAB.

Tomēr PA uzsver, ka līdz 2017.gadam valsts šajā darījumā būs "plusā". "Citadelei" kopumā tika sniegts valsts atbalsts 377,9 miljoni eiro. Uz 2015.gada 20.aprīli ir atgūti 308 miljoni eiro. Papildus banka procentu un citos maksājumos līdz 2015.gada 20.aprīlim par valsts atbalsta izmantošanu samaksājusi 49,14 miljonus eiro. Līdz 2017.gada beigām banka valstij atmaksās atlikušo valsts atbalstu – PA subordinēto aizdevumu 34,7 miljonus eiro un procentus par to. Līdz ar to ieņēmumi valstij no akciju pārdošanas darījuma un bankas "Citadele" veiktajiem maksājumiem līdz 2017. gadam būs lielāki, nekā ieguldīts bankā, vēsta aģentūra.

Kā iepriekš vēstīts, līdz pēdējam brīdim nebija zināma galīgā darījuma summa, jo valdības izraudzītie investori paturēja iespēju to samazināt atkarībā no bankas finanšu rādītājiem. Provizoriski darījuma summa jau iepriekš tika prognozēta 74 miljonu eiro apmērā.

PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs pauž gandarījumu par darījuma pabeigšanu: "Bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījums noslēdz būtisku posmu "Parex bankas" restrukturizācijas procesā. Pateicoties profesionālai bankas vadībai un darbiniekiem, ir izveidota sekmīgi strādājoša banka, kurai tagad ir atrasti stabili, uz nākotni orientēti investori. Latvijas banku sektorā ir ienācis jauns un kvalitatīvs kapitāls, kas dos nozarei kopumā papildus attīstības impulsu un dažādos Latvijas banku sektoru."

Kā daudzkārt ziņots, jauno bankas akcionāru vidū ir gan kā bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas priekšsēdētājs Pols Volkers un bijušais Pasaules bankas prezidents Džeims Volfensons, gan Ēģiptes miljardieris Nasevs Savirs, gan citi.

"Ripplewood Advisors LLC" dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss "Privatizācijas aģentūrai" solījis, ka atbilstoši akcionāru plāniem banka "Citadele" kļūs par nacionālo līderi attiecībā uz kvalitāti un piedāvāto produktu daudzveidību Latvijas banku sektorā. ASV investīcijas Latvijas finanšu sistēmā līdzsvaro ārvalstu ieguldījumus un vairo drošību, tas ir arī pozitīvs signāls ārvalstu investīciju piesaistei.

Līdz ar privāto investoru kļūšanu par "Citadeles" akcionāriem, uz banku vairs neattiecas attīstības ierobežojumi, kas tai līdz šim bija noteikti kā bankai ar valsts atbalstu. Eiropas Komisijai ir stingri nosacījumi, uz kādiem valsts īpašos izņēmuma gadījumos var sniegt atbalstu komercuzņēmumiem un iesaistīties to darbībā, skaidro PA.

Latvijas uzņemtās saistības un Eiropas Komisijas lēmumi paredzēja virkni nosacījumu un ierobežojumu attiecībā uz banku, tajā skaitā bija noteikti investoru piesaistes procesa termiņi. Šo ierobežojumu mērķis bija valsts atbalsta ietekmes uz konkurenci banku sektorā mazināšana un tā ir obligāta Eiropas Komisijas prasība valsts atbalsta sniegšanas gadījumos. Šobrīd līdz ar bankas akciju pārdošanu ierobežojumi ir izbeigti un Latvija ir izpildījusi starptautiskās saistības.

"Citadele" informē, ka akcionāri jau palielinājuši bankas pamatkapitālu par 10 miljoniem eiro. Tādējādi bankas pamatkapitāls ir 156,6 miljoni eiro, kas tai ļaus turpināt izaugsmi.

Bankas valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis paziņojumā medijiem skaidro: "Starptautisko investoru privātais kapitāls palīdzēs "Citadelei" attīstīties vēl straujāk. Bankas vadībai un jaunajiem akcionāriem ir kopīga vīzija par bankas izaugsmi - attīstīt "Citadeli" par nacionālo līderi attiecībā uz kvalitāti un piedāvāto produktu daudzveidību Latvijas banku sektorā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!