Foto: LETA

Ja vēl pirms pusgada politiķi apgalvoja, ka bankas "Citadele" cena var sasniegt 99 miljonus eiro, tagad ka apdraudēts ir pat līdz šim par sliktāko uzskatītais scenārijs ar 74 miljoniem eiro, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Ar investoriem noslēgtajā līgumā noteikts, ka "kopējā atlīdzības summa nevar būt mazāka par vienu eiro". Šādu cenu gan nepieļauj neviena amatpersona.

Nedēļu pirms līguma parakstīšanas valdība aiz slēgtām durvīm brīdināta, ka gala cenas aprēķina mehānisms būtu jāgroza, lai "novērstu iespēju pircējam veikt nepamatotu, audita un revīzijas standartiem neatbilstošu cenas korekciju", "Diena" ziņo, atsaucoties uz savā rīcībā esošu Ekonomikas ministrijas (EM) ziņojumu. Tajā pieļāvuma formā lietots formulējums, ka darījums valstij var kļūt nevis vienkārši, bet "pārmērīgi neizdevīgs".

Tāpat līgums paredz, ka galīgais "Citadeles" pircēju sastāvs vēl var mainīties, jo ar vienošanos "Ripplewood" tika atstātas tiesības līdz pat darījuma noslēgumam mainīt investoru loku ar nosacījumu, ka nemainās 75% no iepriekš nosauktajām prominentajām juridiskajām un fiziskajām personām. Valdības piesaistītais starptautiskais juridiskais konsultants "Linklaters" šādu prasību atzinis par "samērā neierastu", tomēr valdība piekritusi arī šādam nosacījumam.

Sarunas par bankas galīgo cenu līgumslēdzēji ir nodevuši trīs auditorfirmu rokās – Citadeles pērnā gada rezultātus akceptējis auditors KPMG, tad saskaņā ar līgumu iebildes pret to amerikāņu pircēja interesēs izsaka auditorfirma "Deloitte" un, ja pušu piedāvātie skaitļi atšķiras, tām palīdz vienoties auditorfirma "Ernst & Young", kuras izmaksas sedz pircējs ar pārdevēju kopīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!