Foto: LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) svētdien, 18. februārī, ārkārtas padomes sēdē nolēmusi uz laiku noteikt "ABLV Bank" maksājumu ierobežojumus, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā, informē komisijas pārstāve Ieva Upleja.

Lēmums pieņemts, izpildot Eiropas Centrālās bankas (ECB) instrukciju.

Bankai jānodrošina, ka tiek pārtraukta klientu maksājumu rīkojumu ievadīšana bankas sistēmā, kā arī Banka neizpilda klientu debeta operācijas, kuru valutēšanas datums ir, sākot no 19. februāra pulksten 00.00.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš uzsver, ka šis ir ECB lēmums, kas pieņemts, balstoties ECB instrukcijā. "Finanšu uzraudzības iestāžu pamatuzdevums ir stabilitātes nodrošināšana kopumā sektorā, tas arī galvenokārt ir ņemts vērā, vienojoties par šādu lēmumu. Turpināsim veikt nepieciešamās uzraudzības darbības sadarbībā ar ECB un informēsim par notikumu attīstību".

Savukārt ECB norāda, ka šāds lēmums nepieciešams, lai dotu "ABLV Bank" pietiekamu laiku, lai stabilizētu esošo situāciju.

"ABLV Bank" strādā FKTK pilnvarnieku grupa, kas nodrošina nepieciešamo uzraudzības darbību veikšanu un informācijas apmaiņu.

Maksājumu ierobežojumi stājušies spēkā 19. februārī, pusnaktī, un būs spēkā līdz nākamajam FKTK lēmumam.

"ABLV Bank" uzsver, ka FKTK lēmums pieņemts, lai nodrošinātu kredītiestādei pietiekamu laiku situācijas stabilizēšanai un nepieciešamo līdzekļu akumulēšanai normālas darbības nodrošināšanai.

"Banka kā vienu no situācijas stabilizēšanas soļiem nolēmusi ieķīlāt daļu no tās rīcībā esošajiem vērtspapīriem, pretī lūdzot Latvijas bankai piešķirt aizdevumu līdz 480 miljonu eiro apmērā. Bankas rīcībā uz gada beigām bija pieejami likvīdi vērtspapīri gandrīz 1,7 miljardu eiro apmērā," informē "ABLV Bank" komunikācijas vadītājs Artūrs Eglītis.

Viņš skaidro, ka bankas aktīvu struktūra ir sabalansēta, tomēr, ievērojot radušos situāciju, šobrīd aktīvu pārvedumi un to realizēšana var prasīt ilgāku laiku ,nekā paredzēts standarta situācijās. Tāpēc bankai šobrīd nepieciešams veikt pasākumus, lai nodrošinātu pietiekamu finanšu līdzekļu pieejamību.

Pēc banku aktīvu apjoma "ABLV Bank" pērnā gada trešajā ceturksnī bija trešā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Latvijas Bankas padomes loceklis Edvards Kušners svētdien preses konferencē informēja, ka centrālā banka vērtspapīru iegādes programmas ietvaros iegādājusies vērtspapīrus, tā palīdzot bankai iegūt naudas resursus. Latvijas Banka gatava to darīt arī turpmāk, sacīja Kušners. No "ABLV Bank" iegādāti Latvijas valsts vērtspapīri valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmā.

Tāpat tiek izskatīta iespēja piešķirt arī ārkārtas likviditātes palīdzību bankai.

Kušners uzsvēra, ka tās esot standarta darbības, kas tiek īstenotas šādos gadījumos.

Banka ar grūtībām saskaras pēc tam, kad 13. februārī ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") liedza "ABLV Bank" nodrošināt korespondentkontus ASV dolāru valūtā. ASV iestāde banku vaino "institucionalizētā naudas atmazgāšanā", kukuļdošanā, bet līdz pat 90% tās klientu atbilst augsta riska klasifikācijai.

Banka līdz šim visus pārmetumus noliedz. Svētdien izplatītā paziņojumā tās valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis apgalvo, ka banka tiek apzināti nomelnota. Viņš ļauj noprast, ka aizdomās tur kādu augstu "centrālās finanšu institūcijas amatpersonu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!