Foto: LETA

"Privatizācijas aģentūra" (PA) pārdevusi 75% bankas "Citadele" akciju starptautiskiem investoriem, tostarp "Ripplewoods Advisors LLC", portālu "Delfi" informē PA.

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) īpašumā paliek 25% kapitāldaļu.

PA jaunieceltie valdes locekļi Vladimirs Loginovs un Ģirts Freibergs un "Ripplewood Advisors LLC" izpilddirektors un dibinātājs Tims Kolinss trešdien parakstījuši līgumu par bankas "Citadele" 75% akciju pārdošanu divpadsmit starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro.

Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro. Darījums noslēgsies 2015. gada pirmajā ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Pārdošanas cena var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz 2014. gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Tāpēc galīgā cena tiks noteikta 2015. gada sākumā.

Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā. Pēc darījuma noslēgšanas "Ripplewood" piederēs 22,4% akciju, bet pārējiem investoriem kopumā 52,6% bankas akciju.

Pirms nedēļas no amatiem atkāpās PA vadītājs Ansis Spridzāns un valdes loceklis Guntis Lauskis. Spridzāns sacīja, ka tā rīkojies, jo nepiekrīt valdības lēmumam nekavējoties parakstīt līgumu par "Citadeles" pārdošanu, lai arī bija iespēja turpināt sarunas par bankas pārdošanu līdz gada beigām.

Par jauno aģentūras valdes priekšsēdētāju Ekonomikas ministrija steigā izvēlējās līdzšinējo PA Komercdarbības dienesta vadītāju Vladimiru Loginovu, bet valdes locekli - bijušo bankas "Citadele" padomes locekli Ģirtu Freibergu.

Premjerministre Laimdota Straujuma (V) uzsver, ka ir gandarīta par ASV investīcijām, kas Latvijas finanšu sistēmā līdzsvaro ārvalstu ieguldījumus un vairo drošību. "Ceru, ka šīm investīcijām no ASV sekos citas, novērtējot Latvijas investīciju pievilcību un citas priekšrocības, veidojot jaunas ražotnes un projektus, kas nodrošinās jaunas darba vietas. Līguma parakstīšana ar "Ripplewood Advisors" un ietekmīgu starptautisko investoru grupu nozīmē bankas "Citadele" pārveidošanu par nozares līderi Latvijā, palielinot konkurenci Latvijas finanšu tirgos un tādējādi sniedzot labākus pakalpojumus banku klientiem. Apvienojot "Ripplewood" komandas pārraudzību un ERAB atbalstu ar bankas "Citadele" vadību, bankai ir iespējas kļūt par nozīmīgu Latvijas ekonomiskās izaugsmes balstu," uzskata premjere.

Loginovs apgalvo, ka "Citadele" ieguvusi spēcīgu un uz nākotni orientētu investoru. ""Ripplewood" izveidotais konsorcijs izpildīja mūsu izvirzītos kritērijus, piedāvājot finanšu stabilitāti, labu reputāciju un biznesa stratēģiju turpmākai izaugsmei. Valsts var pārtraukt atbalsta sniegšanu bankai pārliecībā, ka "Citadele" arī turpmāk būs starp vadošajām bankām Latvijā," viņš skaidro.

Savukārt investoru pārstāvis Kolinss uzsver, ka investoriem ir ilgtermiņa plāni: ""Riplewood" lepojas, ka Latvijas valdība par pievilcīgāko ir atzinusi mūsu piedāvājumu. Kā ilgtermiņa investors mēs ar entuziasmu raugāmies uz mūsu ieguldījumu bankā "Citadele"'– tā ir finanšu iestāde ar profesionālu vadības komandu un stabilu pozīciju Latvijas tirgū. Mēs esam pārliecināti, ka "Citadele" kļūs par vienu no nozares līderiem Latvijā un Baltijas reģionā, nodrošinot izcilu pakalpojumu kvalitāti un sniedzot jaunus pakalpojumus saviem klientiem. Ar mūsu atbalstu "Citadele" var uzlabot banku pakalpojumus Latvijā kopumā, tādejādi veicinot turpmāku ekonomisko izaugsmi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!