Foto: LETA

Igaunijas prezidents Alars Kariss aicina apvienot Latvijas un Igaunijas dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas.

Pēc tikšanās ar Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu Kariss pirmdien, 24. aprīlī, Rīgā žurnālistiem norādīja, ka abu kaimiņvalstu iedzīvotāji aktīvi patērē otras valsts produkciju. Latvija ir Igaunijas otrs lielākais tirdzniecības partneris. Pērn Igaunijas eksports uz Latviju veidoja 63%, bet imports - 35%.

Lai gan preču apmaiņa kļūst aizvien aktīvāka, Latvija un Igaunija nav savienojušas iepakojuma depozīta sistēmas. Karisa ieskatā, tas būtu mazs, bet būtisks solis tīrākas vides veidošanā.

Viņš arī vērsa uzmanību, ka ar Igaunijas digitālo recepti var iegādāties medikamentus Portugālē, bet ne Latvijā. Pēc Igaunijas prezidenta teiktā, tiek aktīvi strādāts, lai tas kļūtu iespējams.

Kariss uzsvēra, ka pilsoņi aizvien aktīvāk darbojas pāri robežām un praktisku lietu īstenošana kļūst īpaši svarīga.

Igaunijas un Latvijas prezidenti pārrunājuši arī ātrgaitas dzelzceļa infrastruktūras projekta "Rail Baltica" īstenošanu. Kariss uzsvēra, ka šajā jautājumā spēkā ir vienkāršs princips - jo vairāk izdarīs, jo vieglāk būs pierādīt Eiropas Komisijai, kāpēc šim projektam ir nepieciešams finansējums. Prezidenti bijuši vienisprātis, ka "Rail Baltica" jāizbūvē pilnā apmērā, savienojot Baltijas valstis ar Eiropu.

Tāpat Igaunijas prezidents norādīja, ka jāpaātrina Baltijas valstu desinhronizācija no elektroapgādes loka BRELL, kas Latviju, Lietuvu un Igauniju savieno ar Baltkrieviju un Krieviju.

Latvijā 24. aprīlī valsts vizītē ieradies Igaunijas prezidents Kariss. Latvijas un Igaunijas prezidenti otrdien, 25.aprīlī, piedalīsies Igaunijas biznesa foruma "From Connectivity to Entrepreneurial Creativity" atklāšanas diskusijā. Savukārt trešdien, 26.aprīlī abi prezidenti apmeklēs Inčukalna pazemes gāzes krātuvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!