Foto: DELFI

Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" pamatkapitāls palielināts par 45 miljoniem eiro - līdz 596,473 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Eiropas Komisija (EK) 45 miljonu eiro valsts atbalstu "airBaltic" apstiprināja 24. maijā.

Tostarp EK apstiprināja 33,4 miljonu eiro vērtu pasākumu "airBaltic" rekapitalizācijai Covid-19 pandēmijas kontekstā. Pasākums tika apstiprināts saskaņā ar valsts atbalsta pagaidu regulējumu. "airBaltic", kura galvenā bāze atrodas lidostā "Rīga", ir lielākā aviosabiedrība Latvijā, un tai ir nozīmīga loma Latvijas ekonomikā - īpaši tāpēc, ka tā nodrošina būtiskus savienojamības pakalpojumus Latvijā, no Latvijas uz citiem Eiropas un starptautiskiem galamērķiem, kā arī no šiem galamērķiem uz Latviju.

Covid-19 pandēmijas un ceļošanas ierobežojumu dēļ, kuri Latvijai un citām valstīm bija jāievieš, lai ierobežotu vīrusa izplatīšanos, "airBaltic" cieta ievērojamus saimnieciskās darbības zaudējumus un piedzīvoja krasu satiksmes un pelnītspējas kritumu.

Tāpat EK konstatēja, ka Latvijas atbalsta pasākums 11,6 miljonu eiro apmērā Covid-19 dēļ radītā kaitējuma kompensēšanai ir saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) noteikumiem par valsts atbalstu.

Kā ziņots, pērn 17. augustā Ministru kabinets kā "airBaltic" vairākuma akcionārs apstiprināja 90 miljonu eiro ieguldījumu "airBaltic" pamatkapitālā.

Atbilstoši Eiropas Savienības valsts atbalsta noteikumiem Eiropas Komisija (EK) 2021.gada 21.decembrī atbalstīja 45 miljonu eiro investēšanu, un 17.janvārī pamatkapitāls tika palielināts.

Tāpat ziņots, ka 2020. gada jūlija sākumā EK pēc vairāku mēnešu izvērtēšanas atbalstīja Latvijas valdības lēmumu "airBaltic" pamatkapitālā ieguldīt 250 miljonus eiro, lai sniegtu atbalstu Covid-19 krīzes pārvarēšanai. 2020.gada 4.augustā finansējums tika ieguldīts, un "airBaltic" pamatkapitāls sasniedza 506,473 miljonus eiro.

Paredzēts, ka ar plānoto "airBaltic" akciju kotēšanu biržā (IPO) investīcijas atgriezīsies Latvijā kā ienākumi no pārdotajām akcijām.

Jau vēstīts, ka "airBaltic" apgrozījums pagājušajā gadā bija 204,1 miljons eiro, kas ir par 41% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi samazinājās par 49% un bija 135,7 miljoni eiro.

Latvijas valstij pieder 96,14% balsstiesību "airBaltic" kapitālā, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - 3,86%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!