Foto: Shutterstock
Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti vēlas konkrētību par Latvijas projektu finansēšanu no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda.

Pēc Finanšu ministrijas (FM) apkopotajiem datiem, ministrijas ES Atveseļošanas fondam pieteikušas projektus 7,5 miljardu eiro apmērā, lai gan pieejamā summa būs mazāka par diviem miljardiem eiro.

Komisijas vadītājs Ralfs Nemiro (KPV LV) informēja, ka Tautsaimniecības komisija pievērsās jautājumam par ES Atveseļošanas fondu, ņemot vērā vairāku Latvijas uzņēmumu, tostarp zāļu ražotāja AS "Olainfarm" interesi par šo fondu. "Olainfarm" pārstāve Zane Kotāne atzina, ka uzņēmums vēlas zināt, kāds ir ES Atjaunošanas fonda mērķis, piebilstot, ka zāļu ražotājam ir vairāki projekti, kurus kompānija varētu sākt īstenot. Kotāne vēlējās zināt, vai diskusijās par atbalstītajiem projektiem tiks iesaistīta arī sabiedrība.

Ekonomikas ministrijas pārstāvis Jānis Salmiņš skaidroja, ka informāciju par projektiem sagatavo ministriju ierēdņi, tomēr gala lēmumu par atbalstāmajiem projektiem pieņems politiķi.

Savukārt Nemiro pauda bažas, ka ministriju pieteiktie projekti ES Atveseļošanas fondam neparedz ekonomikas un inovāciju veicināšanu, bet gan paredz finansēt tos pasākumus, kas būtībā ir valsts vai pašvaldību funkcija, piemēram, skolu tīkla optimizācija un atkritumu apsaimniekošanas pārvaldība.

Deputāts Sandis Riekstiņš (JKP) pauda kritiku, ka patlaban pieejamā informācija par Latvijas pieteiktajiem projektiem ir "ūdens liešana", jo projektu sarakstā ir ietverts viss, ko valsts jau plāno darīt. Riekstiņš pauda vēlmi redzēt konkrētus priekšlikumus, kurus plānots finansēt no ES Atveseļošanas fonda.

FM pārstāvis Boriss Kņigins piebilda, ka Latvijas plānotie projekti ir saistīti ar reformām, kas izriet no Eiropas Komisijas (EK) sniegtajām rekomendācijām Latvijai. Viņš atzina, ka par Latvijas pieteiktajiem projektiem joprojām norit diskusijas un atbalstāmie projekti varētu būt zināmi oktobra beigās vai novembra sākumā.

FM pārstāvis arī piebilda, ka ar Latvijas projektu izvērtēšanu nesokas tik raiti, jo vēl nav zināmi EK nosacījumi, kā tieši ES Atveseļošanas fonds darbosies.

Komisijas deputāti vienojās pēc divām nedēļām atkārtoti diskutēt par šo jautājumu.

Vēstīts, ka FM ir indikatīvi apkopojusi nozaru ministriju un neatkarīgo iestāžu iesniegtos projektus Atveseļošanas un noturības mehānismam un indikatīvā kopēja summa, par kuru iesniegti projekti, ir 7,5 miljardi eiro.

ES atbalsta mehānisma finansējums pieejams laika periodam līdz 2026. gada vidum un, pēc FM aplēsēm, Latvijas aploksnes garantētā ES finansējuma daļa būtu aptuveni 1,6 miljardi eiro un mainīgā daļa aptuveni 300 miljoni eiro. Papildus Latvijai indikatīvi būtu pieejami aizdevumi vēl 2,3 miljardu eiro apmērā.

Pēc saņemto priekšlikumu apkopošanas, FM sagatavos konsolidētu piedāvājumu turpmākajām diskusijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!