Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad pieaugs par 4,3%, kas būs labākais sniegums Eiropas Savienības (ES) valstu vidū, trešdien prognozēja Eiropas Komisija (EK).

Vēl maijā EK lēsa, ka mūsu valsts IKP pieaugums būs uz pusi zemāks jeb 2,2%.

2013.gada Latvijas IKP pieauguma prognozi EK ir saglabājusi 3,6% līmenī, bet 2014.gadā ekonomikas izaugsmi prognozē 3,9% apmērā.

Savukārt Igaunijā, pēc EK aprēķiniem, IKP šogad pieaugs par 2,5%, bet 2013.un 2014.gadā – attiecīgi par 3,1% un 4%.

Saskaņā ar šīm prognozēm Latvija šogad un nākamgad būs visātrāk augošā valsts ES.

Lietuvā šogad EK paredz IKP palielinājumu par 2,9%. 2013. un 2014.gadā Lietuvas ekonomikā ir gaidāms pieaugums attiecīgi par 3,1% un 3,6%.

Visas ES pieauguma prognoze ir pasliktināta. Ja vēl maijā tika gaidīts nulles pieaugums, jaunākās prognozes rāda, ka bloka ekonomika šogad sašaurināsies par 0,3%. Nākamgad ES gaidāms niecīgs pieaugums 0,4% līmenī, bet 2014.gadā ES ekonomikas izaugsme, pēc EK prognozes, sasniegs 1,6%.

Visvājāk šogad, pēc EK aplēsēm, klāsies Grieķijas un Portugāles ekonomikām, kur IKP kritīsies attiecīgi par 6% un 3%.

ES lielākajā ekonomikā Vācijā ir paredzams IKP pieaugums par 0,8%, bet otrajā lielākajā ekonomikā Francijā – tikai 0,2% izaugsme. Savukārt Itālijā ir gaidāms kritums par 2,3%, bet Lielbritānijā ekonomikas sašaurinājums par 0,3%.

Zviedrijā EK šogad prognozē izaugsmi par 1,1%, bet Somijā – tikai par 0,1%, savukārt Polijā pieaugums sasniegs 2,4%.

"Nerimstošā korekcija pēc finanšu krīzes turpina spēcīgi ietekmēt ekonomisko aktivitāti un nodarbinātību ES. ES ekonomikā otrajā ceturksnī atsākās samazinājums, un paredzama turpmāka vājināšanās gada otrajā pusē. Bezdarbs ir pieaudzis, un atšķirības [ES valstu izaugsmes tempos] palielinājušās," sacīts EK paziņojumā.

Tajā norādīts, ka ES iekšzemes pieprasījums pirmajā pusgadā turpināja noplakt, turklāt ir apsīkusi arī globālās ekonomikas izaugsme. "Patērētāji un kompānijas ir kļuvuši pesimistiskāki par tuvākajām perspektīvām," secina EK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!