Foto: F64

Saeima, 2.lasījumā pieņemot vērienīgus Būvniecības likuma grozījumus, atbalstījusi likuma papildināšanu ar normām, kas noteiks jaunveidojamajā Būvniecības valsts kontroles birojā strādājošo būvinspektoru kompetenci.

Atbilstoši grozījumiem, kurus gan vēl jāskata galīgajā lasījumā, būvinspektoram, veicot būvniecības kontroli, būs tiesības apskatīt un pārbaudīt būvi un būvlaukumu būvdarbu laikā, kā arī pārliecināties par to, ka būvlaukumā ir dokumenti, kas apliecina atbilstošu būvmateriālu izmantošanu.

Grozījumi, kas stāsies spēkā šā gada 1.oktobrī, arīdzan noteic, ka pašvaldību būvvalžu būvinspektoriem ir obligāti jāmeklē būvlaukumi, lai klātienē pārliecinātos par to notiekošo. Savukārt būvvaldēm būs jānosaka obligāto būvlaukuma apmeklējumu grafiku.

Tāpat likumā plānots noteikt, ka par nozares kontroli atbildīgajām institūcijām vismaz reizi piecos gados ir jāpārbauda būvspeciālistu reģistrā fiksētā informācija par ikvienu Latvijā strādājošo būvspeciālistu. Tiesa gan, skatot grozījumus otrajā lasījumā, parlamenta vairākums neatbalstīja deputātu Ivara Zariņa (SC) priekšlikumus, kas paredzēja, ka valdībai ir jānosaka kvalifikācijas prasības būvniecībā nodarbinātajiem speciālistiem un tām jābūt atkarīgām no tā, ar kādu būvju grupu būvniecībā darbojas konkrētais būvspeciālists.

"Nevar, piemēram, šķūnīša būvniekam prasīt tādas pašas prasības kā sešpadsmit stāvu mājas būvniekam," aizstāvot Zariņa ierosinājumu, debatēs teica Ilma Čepāne (V).

Savukārt Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilona Platonova pauda, ka šādu kvalifikācijas prasību noteikšana nozīmētu, ka jaunais Būvniecības likums, kura spēkā stāšanās jau vairākkārt pārcelta, būtu vēlreiz jāatliek.

"Tas nozīmē, ka ir jāievieš kvalifikācijas prasības un apmācību programma. Un tas nozīmē, ka pēc tam būs vajadzīga sertifikācija vai arī vismaz normatīvs regulējums, kā mēs spējam pateikt, vai šim cilvēkam ir vajadzīgās prasmes un iemaņas vai nav. Un mēs runājam par desmitiem tūkstošu cilvēku, kuriem būs šim sertifikācijas sietam jāiziet cauri. Mēs nevaram gribēt, ja šobrīd, līdz 1.oktobrim, vai pat gada laikā to varētu izdarīt. Valstij, kas ievieš šādu sertifikācijas sistēmu, tas prasītu piecus līdz septiņus gadus," debatēs sacīja Platonova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!