Foto: LETA
Satiksmes ministrijas izsludinātajā iepirkumā par personāla atlases pakalpojumiem valsts uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) jaunā vadītāja meklēšanā uzvarējis uzņēmums "Executive Search Baltics", noskaidroja aģentūra BNS.

Konkursā pieteikumu iesniedza divi pretendenti - "Pedersen & Partners" un "Executive Search Baltics", pēdējais no kuriem Iepirkuma komisijas vērtējumā iesniedzis saimniecisko izdevīgāko piedāvājumu.

Satiksmes ministra padomniece komunikācijas jautājumos Līga Līce pastāstīja, ka personāla atlases kompānija piesaistīta LDz jaunā valdes priekšsēdētāja atrašanai. Tiesa gan, līgums ar "Executive Search Baltics" vēl nav noslēgts.

Pēc viņas teiktā, kompānijai būs jānodrošina pretendentu atlase attiecīgajam amatam, sākotnēji izveidojot 10-12 cilvēku sarakstu, bet beigās loku sašaurinot līdz trim kandidātiem. Pretendentus vērtēs īpaša komisija, kurā būs pārstāvji no Satiksmes ministrijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrības, kā arī Pārresoru koordinācijas centra. Komisiju vadīs Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece un LDz kapitāldaļu turētāja - Džineta Innusa.

"Executive Search Baltics" ir dibināts 1999.gadā, tā pamatkapitāls ir divi tūkstoši latu (2,8 tūkstoši eiro). Uzņēmums vienādās daļās pieder Aigai Avotiņai un Viesturam Lieģim. Kompānijas pērn strādāja ar 794,5 tūkstošu eiro apgrozījumu un 338,1 tūkstoša eiro peļņu.

Iepriekšējais LDz valdes priekšsēdētājs Uģis Magonis ar 7.augusta akcionāra lēmumu ir atbrīvots no amata. Patlaban uzņēmuma valdes priekšsēdētāja pienākumus pilda kompānijas finanšu direktors Aivars Strakšas.

Tāpat ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis kriminālprocesu pret Magoni par kukuļa lielā apmērā piedāvājuma pieņemšanu. Patlaban Magonis atrodas apcietinājumā.

KNAB pārstāve Laura Dūša iepriekš informēja, ka kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta daļas par kukuļa - materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieņemšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona pati vai ar starpnieku par kādu jau izdarītu likumīgu vai nelikumīgu darbību vai pieļautu bezdarbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai citas personas interesēs, izmantojot savu dienesta stāvokli, neatkarīgi no tā, vai pieņemtais vai piedāvātais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, ja pārkāpums izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja kukulis pieprasīts.

Par šo pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Pēc Dūšas teiktā, kriminālprocesa ietvaros iegūto pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" (LDz RSS) iepirkumu. Savukārt portāls "Diena.lv" iepriekš ziņoja, ka iespējams, Magonis tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā LDz RSS nesenu daudzmiljonu iepirkumu – četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

"Lursoft" informācija liecina, ka Magonis bija LDz valdes priekšsēdētājs kopš 2005.gada. No 2003.līdz 2005.gadam vadījis LDz padomi.

LDz pieder valstij. Tā koncerns nodarbojas ar kravu pārvadājumiem pa dzelzceļu un uztur infrastruktūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!