Foto: stock.xchng

Vieni no lielākajiem kreditoriem - AS "Latvenergo" un AS "Latvijas Gāze" - ir vērsušies tiesā pret grūtībās nonākušo metalurģijas milzi AS 'Liepājas metalurgs', prasot piedzīt vairāk nekā divus miljonus latu.

"Latvenergo" Komunikācijas direktors Andris Siksnis portālam "Delfi" apliecināja ka aprīlī uzņēmums iesniedzis prasību tiesā, prasot apmaksāt divu mēnešu elektrības rēķinu, kas ir vairāki simti tūkstošu latu.

Arī "Latvijas Gāze" preses sekretārs Vinsents Makaris portālam "Delfi" apstiprināja, ka uzņēmums vērsies Kurzemes apgabaltiesā par divu miljonu latu parāda piedziņu. Tai pat laikā "Latvijas Gāze" ir saglabājusi minimālu dabas gāzes padevi rūpnīcai, tās tehnoloģisko iekārtu dēļ.

Kurzemes apgabaltiesa Liepājā ir pieņēmusi izskatīšanai "Latvenergo" 25.aprīlī iesniegto prasību pret "Liepājas metalurgs" par parāda piedziņu. Tiesā prasītais parāds ir par "Liepājas metalurgs" 2013.gada janvārī un februārī patērēto, bet tikai daļēji apmaksāto elektroenerģiju. Ierosinot lietu, Tiesa ir arī pieņēmusi lēmumu nodrošināt Latvenergo prasību, uzliekot ķīlu Liepājas metalurgam piederošajām AS "Liepājas osta LM" akcijām parāda summas apmērā, skaidroja Siksnis.

Taču prasība iesniegta tiesā ilgi pirms Tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) pasludināšanas. Šobrīd "Liepājas metalurgs" valde izstrādā TAP plānu, kura ietvaros ir jāparedz kārtība, kā "Liepājas metalurgs" tiks galā ar visu kreditoru prasījumiem, to skaitā arī ar tiesā prasītajām summām. Līdz ar to, šobrīd būtiskākais ir TAP plānā rastie risinājumi, nevis plānotā tiesas sēde, norādīja Siksmis.

Kā ziņots, Ekonomikas policija nolēmusi arestēt grūtībās nonākušā metalurģijas milža AS "Liepājas metalurgs" akcijas, kas piederēja lielākajiem akcionāriem Sergejam Zaharjinam un Iļjam Segalam. Taču par spīti akcionāru pretdarbībai kreditoru klubam, kurā apvienojušies uzņēmuma lielākie kreditori, interesi par kompānijas akciju iegādi izrādījuši vairāki potenciālie investori.

"Delfi" jau vēstīja, ka līdz 31.maijam finanšu grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" akcionāriem bija vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi. Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

Viens no lielākajiem akcionāriem Kirovs Lipmans ir atteicies pieņemt kreditoru kluba piedāvājumu par vienu latu atdot sev piederošās "Liepājas metalurga" akcijas un publiski paudis gatavību ieguldīt uzņēmuma glābšanā kreditoru prasītos 10 miljonus latu. Tikmēr Zaharjins un Segals apliecinājuši gatavību atdot savas akcijas, taču izteikuši vairākus būtiskus iebildumus pret kreditoru kluba piedāvāto vienošanos.

Pašlaik tiek runāts par diviem potenciālajiem investoriem - Krievijas metalurģijas kompānija "Daļpolimetall" paudusi interesi par "Liepājas metalurga" iegādi, tāpat interesi izrādījis akcionāra Kirova Lipmana uzrunātais Krievijas koncerns "Rosenergomaš".

Tikmēr Liepājas tiesa 27.maijā nolēma ierosināt AS "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Tagad uzņēmumam ir noteikts tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņš līdz 26.jūlijam. Uzņēmums apturējis ražošanu, no tā aizgājuši vairāk nekā 100 darbinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!