Foto: Pixabay

Latvija varētu ieguldīt 20 miljonus eiro Baltijas valstu fondā uzņēmumu kotēšanai biržā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) sagatavotā un izskatīšanai valdībā iesniegtā ziņojuma par Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu sākotnējā publiskā piedāvājuma fonda izveidi.

FM norādīja, ka vietējā kapitāla tirgus attīstība un mazo un vidējo uzņēmumu piekļuves finansējumam atvieglošana ir kopīga Baltijas valstu prioritāte, kas jau iepriekš tika ietverta 2017. gada 6. novembrī parakstītajā Igaunijas, Latvijas un Lietuvas finanšu ministru saprašanās memorandā par reģionālā kapitāla tirgus attīstību Baltijā.

Lai to veicinātu, Baltijas valstis plāno izveidot mazo un vidējo uzņēmumu sākotnējā publiskā piedāvājuma fondu 80 miljonu eiro apmērā, vienlaikus atzīstot, ka minimālais fonda apmērs var būt 40 miljoni eiro. Fonda mērķauditorija būtu pelnoši uzņēmumi ar uzņēmuma vērtību no pieciem miljoniem eiro līdz 100 miljoniem eiro.

Plānots, ka vienā uzņēmumā fonds ieguldītu 500 000 eiro līdz piecus miljonus eiro, kas ļautu veikt nedaudz virs 20 ieguldījumu.

FM piebilda, ka sākotnēji fonda darbībā iesaistītos tikai Latvija un Lietuva, savukārt Igaunija potenciāli pievienosies vēlāk.

Nākamnedēļ par Latvijas dalību fondā lems Ministru kabinets. Plānots, valdība deleģēs "Attīstības finanšu institūciju Altum" sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un FM pārstāvēt Latviju sarunās ar deleģētajiem Igaunijas un Lietuvas pārstāvjiem par fonda darbības nosacījumiem, tostarp pārvaldības struktūru un noteikumiem.

Latvijas ieguldījums fondā – 20 miljoni eiro – tiks piesaistīts no Eiropas Savienības fondiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!