Foto: AFP/Scanpix

Latvijas Banka izsludinājusi konkursu par Eiropas Savienības (ES) karoga 30.jubilejai veltītas divu eiro piemiņas monētas kalšanu.

Plānots kalt vienu miljonu eksemplāru apgrozības monētu kaluma kvalitātē un 10 000 "Brilliant Uncirculated" kaluma kvalitātē.

Monētas būs jāizgatavo atbilstoši Eiropas Komisijas apstiprinātajam grafiskā dizaina izstrādes konkursā uzvarējušā monētas grafiskā dizaina paraugam. Dizaina konkursā varēja piedalīties arī Latvijas pārstāvji. Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns pastāstīja, ka šajā konkursā tika iesniegti arī divi darbi no Latvijas. Visus konkursā iesniegtos darbus vērtēs ekspertu komisija, kas izvēlēsies labākos, par kuriem notiks balsošana visā eirozonā. Monētas dizains varētu tikt izziņots maijā.

ES karoga jubilejai veltītu monētu izdos visas eirozonas valstis, un visu valstu monētām būs vienots dizains, tomēr dažādu valstu monētām būs arī atšķirīgs elements, proti, valsts apzīmējums, kas Latvijas gadījumā ir LV.

Par monētu kalšanu katra eirozonas valsts rūpējas pati. Latvijas Bankas izsludinātajā konkursā par ES karoga 30.jubilejai veltītās divu eiro monētas kalšanu var pieteikties līdz 29.aprīlim. Prognozētā līgumcena - 140 000 eiro.

Eiropas Centrālās bankas mājaslapā publicētā informācija liecina, ka līdz šim eirozonā kopīgi emitētas trīs piemiņas monētas: 2007.gada martā, pieminot Romas līguma 50.gadadienu, 2009.gada janvārī par godu Ekonomikas un monetārās savienības 10.gadadienai, kā arī 2012.gada janvārī, pieminot eiro banknošu un monētu ieviešanas 10.gadadienu.

Katru gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas divu eiro piemiņas monētas, kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eirozonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu par kopēju ES valstu tēmu.

Kā ziņots, Latvija februārī izdeva pirmo no šogad plānotajām divu eiro piemiņas monētām. Tā veltīta Latvijas prezidentūrai ES Padomē. Šogad plānota arī otra piemiņas monēta, un tā būs veltīta stārķim.

Pirmo eiro piemiņas monētu Latvijas Banka izdeva pērn, un tā bija veltīta Rīgai - kultūras galvaspilsētai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!