Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apvienotās Karalistes (AK) un Eiropas Savienības (ES) 24.decembrī panāktā pēcbreksita vienošanās par tirdzniecības un sadarbības nolīgumu ir pozitīvs signāls Latvijas eksportējošiem uzņēmumiem, jo bezvienošanās gadījumā uzņēmumi, kas sadarbojas ar AK, būti krietni neizdevīgākā situācijā, norāda Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK).

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone skaidro: "Līdz ar panākto vienošanos uzņēmēji varēs turpināt sadarbību ar AK, nesatraucoties par jauniem tarifiem un kvotām, kādi būtu bezvienošanās breksita gadījumā. Lai arī uzņēmējiem nāksies saskarties ar papildu muitas formalitāšu kārtošanu kā tas ir ar trešajām valstīm, būtiski, ka līdz ar panākto vienošanos starp AK un ES tiks nodrošinātas iespējas sadarboties vienlīdzīgas konkurences apstākļos un īstenot sadarbību savstarpējo interešu jomās."

LDDK uzsver, ka Latvijas uzņēmumiem šobrīd un turpmāk būtu svarīgi investēt, lai sekmētu produktivitāti un pakāptos augstāk piegādes ķēdēs pēc saražotās produkcijas un pakalpojumu pievienotās vērtības. Lai to sekmētu, kā vienu no iespējām LDDK saredz uzņēmēju un augstskolu, pētniecības institūciju sadarbību ar AK ES finansētās programmās pētniecībā, inovācijās un kosmosa jomā ("Apvārsnis Eiropa", EURATOM Pētniecības un mācību programma, "ITER", "Copernicus"). Tāpat Latvijai jāturpina izmantot iespējas darboties ES vienotajā tirgū ar uzņēmumiem, kuriem ir sadarbība ar AK uzņēmumiem.

Vienošanās starp ES un AK provizoriski stājas spēkā 2021.gada 1.janvārī, kam sekos vienošanās ratifikācijas process Eiropas Parlamentā un ES dalībvalstu parlamentos. Vienlaikus darba devēji norāda, ka atbildīgajām iestādēm ir aktīvi jāturpina skaidrojošais darbs par panāktās vienošanās piemērošanas praktiskajiem jautājumiem. Svarīgi, lai uzņēmēji ir pilnībā informēti un sagatavoti izmaiņām, kuras radīs breksits, kā arī zinātu, kur vērsties neskaidrību gadījumā, akcentē LDDK. LDDK ir gatava sniegt nepieciešamo atbalstu šajos jautājumos, sadarbojoties ar atbildīgajām iestādēm un uzņēmumiem.

Vienošanās starp AK un ES neparedz automātisku savstarpējo atzīšanu preču un pakalpojumu sertifikācijas un licencēšanas jautājumos. Ņemot vērā apstākļu izmaiņas, LDDK aicina par aktuāliem ar breksitu saistītajiem uzņēmējdarbību skarošajiem jautājumiem vērsties Ārlietu ministrijā: brexit@mfa.gov.lv

Tāpat LDDK atgādina – lai uzsāktu muitas formalitāšu kārtošanu un atvieglotu tirdzniecību ar AK, uzņēmumiem ir jāsaņem EORI numurs (Economic Operators Registration and Identification number). Plašāku informāciju par muitas un nodokļu jautājumiem uzņēmēji var uzzināt, vēršoties Valsts ieņēmumu dienestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!