Foto: DELFI

Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks ir parakstījis līgumu ar pilnsabiedrību "Rere BMV" par jaunās Rakstu mājas projektēšanu un būvniecību, informēja universitātē.

Konkurss par LU Akadēmiskā centra Rakstu mājas projektēšanu un būvniecību tika sākts 2019. gada oktobrī. Konkursa izvērtēšanas komisijā esot bijuši pārstāvēti topošās Rakstu mājas iemītnieki - fakultāšu un Studentu padomes pārstāvji, kā arī piesaistīti eksperti būvniecības un arhitektūras jomā.

Pirmajā posmā notika pretendentu kvalifikācijas atlase, kurā piedalījās septiņi pretendenti. Tālākai dalībai uz otro posmu kvalificējās pieci pretendenti, informēja LU. Otrajā posmā tika vērtēti kandidātu iesniegtie tehniskie, arhitektoniskie un finanšu piedāvājumi. Pēc universitātē sacītā, izvērtēšanā tika piesaistīti gan Latvijas, gan starptautiskie arhitektūras eksperti, kurus nominēja Lietuvas, Igaunijas un Latvijas arhitektu savienības.

Saskaņā ar ekspertu un iepirkumu komisijas vērtējumu vienbalsīgi par saimnieciski izdevīgāko atzīts pilnsabiedrības "Rere BMV" piedāvājums.

LU rektora vietniece infrastruktūras attīstības jautājumos Edīte Megne skaidrojusi, ka līguma izpildei paredzēti 34 mēneši, kas nozīmē, ka Rakstu mājas būvniecību iecerēts pabeigt 2023. gada vasarā. LU mērķis ir uzsākt studijas Rakstu mājā ar 2023. gada 1. septembri.

Plānots, ka Rakstu mājas projektēšana norisināsies 14 mēnešus un 20 mēnešus paredzēta būvniecība. Rakstu mājas celtniecība tiks realizēta par Eiropas finanšu institūciju sniegto finansējumu, ko LU ir piešķīrusi Eiropas Investīciju banka (EIB) un Eiropas Padomes Attīstības banka (EPAB).

LU akcentēja, ka projekta īstenošanā un ēkas aprīkošanā tiks ieguldīti arī universitātes līdzekļi. Rakstu mājas projektēšanas un būvniecības līgumcena ir 34,7 miljoni eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Rakstu māja ir nākamā ēka LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā, kas kopā ar jau divām esošajām Dabas un Zinātņu mājām veidos būtisku daļu LU iecerētajā studentu pilsētiņā. Universitātē uzsvēra, ka Rakstu māja ir nākamais nozīmīgais solis uz LU infrastruktūras modernizēšanu un resursu koncentrēšanu LU Akadēmiskajā centrā ar mērķi veicināt studiju un pētniecības reformas, veicināt dažādu virzienu sadarbību, LU starptautisko atpazīstamību un konkurētspēju.

LU prorektore humanitāro un sociālo zinātņu jomā Ina Druviete uzskata, ka Akadēmiskā centra izveide augstskolai palīdzēs kļūt par vienu no vadošajām zinātnes universitātēm Baltijas reģionā un ieņemt atzītu vietu starp Eiropas un pasaules pētniecības un inovāciju centriem.

Viņasprāt, LU zinātņu un studiju virzienu koncentrēšana vienuviet radīs savstarpēju sinerģiju un dos iespēju tās pētniekiem, akadēmiskajam personālam un studentiem kopā radīt jaunus pētījumus, jaunas idejas un inovatīvus produktus.

Plānots, ka Rakstu mājas iekštelpu platība būs lielāka nekā Dabas un Zinātņu mājām. Uz Rakstu māju pārcelsies sešas LU humanitāro un sociālo zinātņu fakultātes - Vēstures un filozofijas fakultāte, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte, Sociālo zinātņu fakultāte, Humanitāro zinātņu fakultāte, Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte un Teoloģijas fakultāte.

Vienlaikus iecerēts, ka jaunajā ēkā atradīsies arī trīs institūti - Latvijas Vēstures institūts, Filozofijas un socioloģijas institūts un Latviešu valodas institūts. Tāpat uz ēku pārcelsies LU Studentu biznesa inkubators, LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs un LU bibliotēka.

Rakstu mājā kopumā paredzētas 830 darba vietas, 110 auditorijas, ievērojams skaits IT laboratoriju, multimediju studija, prototipēšanas laboratorija, dizaina un mākslas darbnīcas, meditāciju telpa, vingrošanas zāle, kā arī citas telpas.

LU uzvēra, ka reizē ar Rakstu mājas būvniecību tiks labiekārtota arī plaša daļa LU Akadēmiskā centra teritorijas, lai veidotu studentiem, darbiniekiem un apmeklētājiem pievilcīgu Akadēmiskā centra ārtelpu.

Universitātē skaidroja, ka tās Akadēmiskā centra turpmākās attīstības plāni ir sagatavoti sadarbībā ar Eiropas Investīciju banku un starptautiskām auditorkompānijām. Tie paredz zinātniskās izcilības transformāciju tehnoloģiju risinājumos un jaunuzņēmumu atbalsta centra izveidi Tehnoloģiju mājā. Sadzīvei un veselīgam dzīves veidam nepieciešamo vidi studentiem, universitātes darbiniekiem, viesiem un apkaimes iedzīvotājiem veidos Studentu un viesu māja, Veselības māja, moderna sporta infrastruktūra.

LU aicina Latvijas valdību vairāk iesaistīties valstī nozīmīgu uz augstākās izglītības un zinātnes attīstību vērstu mērķu īstenošanā, lai augstskolām savas attīstības veicināšanai netiktu uzlikts slogs, ņemot aizņēmumus, uzsverot, ka LU attīstības un izcilības veicināšana ir ieguvums visai Latvijas sabiedrībai un tautsaimniecības attīstībai.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, konkursā uzvarējusī pilnsabiedrība reģistrēta 2019. gada 31. maijā un pērn strādāja ar 626 341 eiro apgrozījumu un 4264 eiro peļņu.

Kā vēstīts, iepirkums pērnā gada nogalē tika izsludināts atkārtoti un paredzamā līgumcena tika norādīta 35 miljoni eiro, kas ir par diviem miljoniem eiro vairāk nekā pirmajā - 2018. gadā - izsludinātajā konkursā.

Rakstu mājas būvniecības iepirkums sākotnēji tika izsludināts 2018. gada pavasarī, arī toreiz uzvarētāju mēģinot noskaidrot konkursa procedūrā ar sarunām. Toreiz iepirkuma prognozētā līgumcena bija 33 miljoni eiro.

Konkursa pirmā kārta bija atklāta, un tai pieteicās septiņi uzņēmumi. Saņemot piedāvājumus, otrajā posmā iekļuva mazāk uzņēmumu, taču to skaits publiski netika atklāts. Uzņēmumu sākotnēji piedāvātās darbu izmaksas bijušas pārāk augstas, tāpēc augstskola pārskatīja projektus, kam sekoja arī jauni piedāvājumi.

Pērn jūlijā Megne pauda, ka augstskola cer iepirkuma uzvarētāju noskaidrot tuvākajās nedēļās. Tomēr septembrī toreizējais augstskolas rektora pienākumu izpildītājs Gvido Straube paziņoja, ka iepirkums ir apturēts un atsākts no jauna, un tiek veidota arī jauna iepirkuma komisija.

Par Rakstu mājas būvniecību Straube sāka runāt, atbildot uz jautājumu par, iespējams, negodprātīgiem būvniecības iepirkumiem augstskolas vajadzībām. "Tās varbūt vairāk bija iekšējas šaubas par godprātību, kas bija saistītas ar jau zināmajām problēmām, kas arī nedaudz skāra LU. Bet šobrīd sakarā ar Rakstu mājas būvniecību konkurss ir apturēts, un burtiski pagājušajā un šajā nedēļā universitātes vadība lēma atsākt šo procesu no jauna," pastāstīja Straube.

Megne toreiz skaidroja, ka LU aktīvi strādā pie iepirkuma kritēriju pārskatīšanas, lai paplašinātu pretendentu skaitu. Tāpat viņa uzsvēra, ka LU plāns ir līdz 2020. gada maijam vai jūnijam noslēgt līgumu par projektēšanu un būvēšanu, bet ēku nodot ekspluatācijā 2023. gada maijā.

Ar LU Akadēmiskā centra Rakstu mājas būvniecību varētu būt saistīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess par iespējamu kukuļošanu. Šajā kriminālprocesā KNAB pagājušā vasarā aizturēja toreizējo LU rektora vietnieci Baibu Broku, kura vēlāk atstāja šo amatu.

Brokas aizstāvis Rinalds Bušs iepriekš gan norādīja, ka Broka kategoriski noraida KNAB izteiktos pārmetumus. Advokāts arī noliedza, ka KNAB sāktais kriminālprocess būtu saistīts ar LU Rakstu mājas būvniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!