Foto: F64
Pēc otrdienas tiesas lēmuma apstiprināt finanšu grūtībās nonākušā metalurģijas flagmaņa "Liepājas metalurga" (LM) tiesiskās aizsardzības plānu pagaidām neviens potenciālais investors nav vērsies pie administratora ar konkrētu piedāvājumu, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" atzinis Haralds Velmers.

Viņš norādījis, ka plāns nenosaka, kam būtu jāaizdod nauda LM - esošajiem akcionāriem vai kādam citam investoram. Tiesiskās aizsardzības plāns (TAP ) gan paredz, ka šo aizņēmumu - aptuveni 10 miljoni latu - kapitalizēs un pārvērsīs par LM akcijām, līdz ar to palielinās uzņēmuma pamatkapitālu un mainīsies akcionāru struktūra.  

Administrators pieļāvis, ka vienam no lielākajiem akcionāriem, Kirovam Lipmanam pēc TAP apstiprināšanas "būs vieglāk izpildīt solīto par naudas ieguldīšanu LM". TAP apstiprināšanas dienā pie viņa vēl neviens investors ar konkrētu piedāvājumu nav vērsies.

Velmers pastāstījis, ka kopējā nenodrošināto kreditoru prasījumu summa pārsniedz 54,5 miljonus latu. "TAP paredz, ka nenodrošinātie kreditori dzēš 50% prasījumu pret LM un atlikušos 50% ir iespēja apmainīt pret LM akcijām. 100% apmērā tas nav iespējams, jo LM pamatkapitāls ir aptuveni 16 miljoni latu, kamēr nenodrošināto kreditoru prasība (pēc 50% dzēšanas) ir 27,27 miljonu latu, bet pamatkapitāla palielināšanu nevar veikt vairāk kā par 100%. Starpība - 11 miljoni latu - būs kā akciju virsvērtība. Nenodrošinātajiem kreditoriem ir tiesības pieteikties uz LM akcijām, bet, vai viņi to darīs, jājautā šiem uzņēmumiem," paudis administratoram.

Plāns paredz, ka investora piesaistei jānotiek līdz 30.septembrim, kad investors iemaksā 10 miljonus latu. Taču plāns arī paredz 30 dienu kavējuma termiņu, līdz ar to izšķirošais uzņēmuma nākotnei būs oktobris. Ja šajā laikā potenciālais investors neiemaksās naudu, administrators Haralds Velmers būs spiests sniegt tiesā maksātnespējas pieteikumu. Tālāk plāns paredz 15 miljonu latu iemaksu pēc mēneša un vēl 12 miljonus – līdz gada beigām, kopumā šogad ieguldot Liepājas metalurgā 37 miljonus latu, trešdien vēstīja "Dienas Bizness".

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka tiesa otrdien, 10.septembrī, noteikusi tiesisko aizsardzību AS "Liepājas metalurgs" (LM). un  20. augustā pēc kreditoru nolīgtā konsultanta "Prudentia Advisors" uzklausīšanas tiesiskās aizsardzības pasākumu (TAP) plāna pieņemšanu atbalstīja arī Ministru kabinets. Taču arī pēc TAP pasākumu plāna apstiprināšanas, redzot, ka tas netiek pildīts, kreditori jebkurā brīdī var pieprasīt "Liepājas metalurga" maksātnespēju.

LM  tiesiskās aizsardzības plānā paredzēta  atsevišķu LM meitas kompāniju daļu pārdošana, atsevišķu uzņēmuma cehu atdalīšana un darbinieku skaita samazināšana.

Uzņēmums ir nonācis finanšu grūtībās. Kompānijas pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ ir pārtraukta. Savukārt uzņēmuma lielākie kreditori, tostarp Valsts kase, meklē risinājumus, kā grūtībās nonākušo kompāniju glābt. Gan kreditoru klubs, gan uzņēmuma vadība patlaban meklē kompānijai investoru.

Liepājas tiesa maijā ierosināja uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa lietu un uzdeva līdz 26.jūlijam iesniegt kompānijas glābšanas plānu. LM tiesai iesniedza lūgumu pagarināt plāna iesniegšanas termiņu par mēnesi, ko tiesa apmierināja.

LM ir lielākais darba devējs Liepājā - kompānija nodarbina aptuveni divus tūkstošus cilvēku. Uzņēmuma akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā. Kompānijas lielākie īpašnieki ir privātpersonas - Sergejs Zaharjins, Iļja Segals un Kirovs Lipmans.

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!