Foto: LETA
Kokmateriālu tirgū periodā no 2022.gada maijam līdz jūlijam novērojams apaļo kokmateriālu cenu kāpums par vidēji 11,1%, tostarp ir cenu kritums skujkokiem, bet cenu kāpumus lapkokiem, liecina Meža konsultāciju un pakalpojumu centra (MKPC) publicētie dati.

MKPC publicētajā informācijā tiek skaidrots, ka pēc 16.jūnijā notikušās Eiropas Zāģētavu asociācijas (EOS) vasaras pilnsapulces tika secināts, ka kokmateriālu tirgus turpmākajos mēnešos kļūs sarežģītāks un tajā valdīs nenoteiktība. Šo nenoteiktību radīs arī Eiropas Savienības (ES) tiesību akti saistībā ar Zaļo kursu.

Tāpat MKPC situāciju Latvijas kokmateriālu tirgū skaidro ar skujkoku zāģbaļķu tirdzniecības palēnināšanos visā pasaulē 2022.gada sākumā. Izteikti zāģmateriālu tirdzniecība tika palēnināta Ķīnā, ASV un Vācijā, kur zāģmateriālu importa apjoms ir samazinājies par 6-20% salīdzinot ar to pašu periodu 2021.gadā.

Šobrīd ir novērojams, ka skujkoku apaļo kokmateriālu cenas sāk kristies, tām sasniedzot cenu, kāda tā bija 2022.gada sākumā, turpretī lapkoku apaļo kokmateriālu cenas turpina pieaugt, sasniedzot rekordlielu cenu - divreiz lielāka, nekā tā bija ap to pašu laiku 2021.gadā, minēts MKPC publicētajā informācijā.

Pēc monitoringa datiem secināms, ka periodā no maija līdz jūlijam cenas samazinājās priedes zāģbaļķiem par 24,3% un egles zāģbaļķiem par 18,5%.

Tajā pašā periodā cenas paaugstinājās: bērza zāģbaļķiem - 5%, apses zāģbaļķiem - 14,7%, baltalkšņa taras klučiem - 0,6%, ozola un oša zāģbaļķiem - 10,4%, papīrmalkai - 18%, malkai - 20,4%, bet ozola, oša malkai - 29,7%.

Apaļkoku cenu monitoringu MKPC veica sadarbībā ar Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūtu (MeKA).

MKPC ir Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) filiāle, kura nodrošina meža īpašnieku un sabiedrības informēšanu, konsultēšanu un apmācību par meža apsaimniekošanas jautājumiem, kā arī sniedz ar meža apsaimniekošanu saistītus pakalpojumus visā valsts teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!