Foto: LETA

Saeimas deputāti ceturtdien noraidīja grozījumus Būvniecības likumā, kas noteiktu īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai.

Par šiem grozījumiem balsoja 42 deputāti, pret bija desmit, bet atturējās 36 tautas kalpi.

Deputāti pirms tam noraidīja arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lūgumu šo likumprojektu steidzamības kārtībā.

Komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) norādīja, ka būvatļauju apstrīdēšanas regulējums ir svarīgs faktors nozares ekonomiskajai izaugsmei un investoru piesaistei. "Ārvalstu investoru padome Latvijā norādījusi uz būtiskām problēmām šajā jautājumā, Ekonomikas ministrija to ir izvērtējusi un iesniegusi priekšlikumus situācijas uzlabošanai attiecībā uz būvatļauju apstrīdēšanu," uzsvēra deputāts.

Pērn Rīgā tika izsniegtas 1114 būvatļaujas, no tām 15 tika apstrīdētas, kas ir tikai 1,35% no visām izsniegtajām būvatļaujām, deputātus trešdien informēja Ekonomikas ministrijas Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša. Lai būvatļauju apstrīdēšanas process nevilktos gadiem, kā galveno priekšlikumu Oša minēja – noteikt viena mēneša termiņu būvatļaujas apstrīdēšanai.

Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Būvnieku asociācijas pārstāvji sacīja, ka pēc būtības šos priekšlikumus atbalsta. Savukārt tieslietu ministra padomniece Baiba Broka (NA) pauda viedokli, ka vispirms problēma jārisina pašā pamatā, veicinot sabiedrības iesaisti pilsētas plānojuma veidošanā.

Pašreizējais būvniecības regulējums paredz, ka būvatļaujas apstrīdēšana aptur būvniecības darbus, izņemot nacionālo interešu objektu celtniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!